egy fiatal nő a festővásznai előtt az ecsetét törölgeti
Fotó: Shutterstock

Nem érzed magad elég kreatívnak? Ezzel a 3 gyakorlattal tréningezheted az agyadat

A kreativitás sokkal több, mint készség: arról szól, hogy képesek vagyunk a semmiből valamit létrehozni.


Miközben a kreativitás nagyon keresett készséggé vált, még mindig inkább a biztosra megyünk, ezért sok unalmas eredmény születik. A kibontakoztatott kreativitás hozza a mércén felüli, valóban különleges eredményeket. Így tudunk túllépni az idő korlátain, és merész álmokat építeni. Ehhez ajánlunk most pár gyakorlatot.

Ha tovább olvasnál: Egy 4 perces teszt, amivel kiderítheted, hogy kreatív vagy-e

​1. Testesítsd meg a bizonyosságot!

Elég gyakori, hogy nagyszerű dolgokat képzelünk el a fejünkben. De egy álom fogalomként való megtartása azonban nem visz minket messzire. Próbáld meg az elképzeléseket fizikaivá tenni! Ha fizikai testünk egészét agynak tekintjük, akkor intelligenciánk és bevonzókészségünk az egekbe szökik. Hirtelen emberfeletti találékonyságot érzünk, és pontosan tudjuk, hogyan kell elvégezni az adott feladatot.

Így könnyedén bevonzzuk a szükséges embereket, és a megfelelő körülményeket is ahhoz, hogy az álmunk valóra váljon.

​2. Fogadd el az ismeretlent!

Az elme egy forgalmas, zajos tér. Telhetetlenül sóvárog az információ után, ami talán nagyobb tudásúvá tesz minket − de milyen áron?

A felesleges információ nem csak megnehezíti a dolgunkat, de az sem biztos, hogy a keresett válaszokat tartalmazza.

A merész kreativitás nem logikus gondolatláncokból ered, sokkal inkább olyan, mint egy folyam, amely váratlan ötleteket önt a tudatunkba. A kreativitást nem irányítjuk, hanem megengedjük.

Ez is érdekelhet: 5 tárgy, ami segít az újratervezésben

egy n\u0151 \u00edr a jegyzetf\u00fczet\u00e9be a naps\u00fct\u00e9sben

Fotó: Shutterstock

Az elme csak azt képes befogadni, ami már ismer. Kreatív potenciálunknak azonban meg kell haladnia azt, amire az eddigiek szerint képesek vagyunk, különben soha nem fogunk fejlődni. Ha olyasmit akarunk létrehozni, amit eddig még nem láttunk, akkor túl kell lépnünk a megszokott múlton, és be kell lépnünk az ismeretlenbe.

3. Játssz a művészettel!

Ha a merész kreativitás titkos összetevője az, hogy kevesebbet gondolkodunk és többet érzünk, akkor a művészi játék egy kapu lehet ehhez. A játékok és gyakorlatok célja, hogy felébressze az érzékszerveinket, akár a művészet megfigyelésével (pl. egy dal meghallgatása), akár annak létrehozásával (pl. egy kép megrajzolásával). A művészi játék lehetővé teszi számunkra álmaink konkretizálását, azáltal, hogy fizikai érzékszerveinkkel megalapozzuk azokat. Azáltal, hogy tanúi lehetünk saját kreatív folyamatunknak, tisztánlátásra és perspektívára teszünk szert. Bármilyen meglepőnek is tűnik, a művészi problémáink megoldásai gyakran az életünk problémáinak megoldásai is.

A művészi játék meglazítja a múlt ismert dolgaira összpontosítás szorítását.

Elolvasztja az általunk ismert dolgok hozzárendelt jelentéseit, definícióit és identitását, és olyan űrt teremt, amelyből valami új virágozhat ki.

A művészi játék a mentális energiát a test felé irányítja át. Engedélyt ad arra, hogy érzékszerveinket újszerű módon használjuk, sőt növeli azok befogadóképességét. Ezen a multiszenzoros átvezetésen keresztül módot találunk arra, hogy a szokásos „kemény munka" nélkül eljussunk egy mélyebb tudáshoz, vagy kreatív zsenialitáshoz.

Forrás: Fast Company


A figyelmetekbe ajánljuk