férfi ablak

Személyiségfüggő, hogy hogyan reagálunk a problémákra

A különböző személyiségjellemzők erőssége befolyásolja a stresszre adott válaszunkat.


Honey Langcaster-James pszichológus elmondása alapján a biopszichoszociális modell értelmében viselkedésünket a biológia, környezet egyaránt befolyásolja.

A pszichológiában különböző jellemzők mentén emellett öt nagy személyiségjellemzőt különítünk el, ez a Big Five (Nagy Ötök): lelkiismeretesség, nyitottság, extraverzió, barátságosság, neuroticizmus.

Egyenként megvizsgálva ezeket a jellemzőket azt láthatjuk, hogy mindenki másképp reagál az élet kihívásaira.

A nyitottak például rugalmasan kezelik a problémákat, kíváncsiak és alkalmazkodók, jó problémamegoldással rendelkeznek. Keresik az új tapasztalatokat, könnyen túl lesznek az egyensúlyvesztésen.

A lelkiismeretes egyének szeretnek felelősséget vállalni olyan dolgokért, amikre van kihatásuk, ők veszik a legkomolyabban a kihívásokat, a lehető legrosszabbat látva bennük. Ők nagyon szeretnek komplex terveket kidolgozni, amikor egy problémáról van szó.

Az extravertáltaknak fontosak a barátok, mások közelségében bíznak egy probléma esetén a leginkább. A problémák kapcsán inkább érzelmesebb reakciót mutatnak. Amikor nem tudnak megoldani valamit, tanácsokat kérnek másoktól, ők is szeretik megosztani ötleteiket másokkal.

A barátságos típus támaszkodik az empátiára, a negatív érzelmek egészséges kibeszélésére, szeret másokkal együtt dolgozni egy problémán.

A neurotikus, vagy szorongó típusúak erőteljesen reagálnak a fenyegetésekre, magas az önreflexiójuk, szeretik a kreatív problémamegoldásokat. Rájuk jobban kihat a stressz, a kihívás, mint másokra.

A gyakorlatban a kognitív viselkedésterápia az egyik módja annak, hogy változtassuk reakcióinkon, mivel segít megérteni, hogy hogyan vezetnek bizonyos gondolatfoszlányok cselekvéshez.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk