Egyre népszerűbbé válik a többszerelműség és ez nem véletlen

A konszenzuális non-monogámia, vagyis a poliamoria egyre népszerűbb kapcsolati formává válik. De vajon kihez illik?


Egy friss, amerikai kutatás alapján az emberek 20 százaléka próbált már ki valamilyen nem monogám kapcsolatot, és 5 százalékuk él jelenleg ebben a kapcsolati formában. A tanulmány alapján kimondható, hogy a poliamor, vagyis a több személlyel folytatott szerelmi kapcsolatban élők korábban serdülnek, ellenállóbbak a baktériumokkal szemben, gyakrabban vállalnak veszélyes helyzeteket, kedvelik a rövid távú kapcsolatokat, és legtöbbjük extravertált. Magasabb szintű barátságosság és lelkiismeretesség jellemzi őket. Kevéssé féltékenyek és nem annyira gátlásosak a hálószobában ─ olvasható a Psychologytoday cikkében.

Aki nyíltan egyszerre több kapcsolatot tart fent, olyan kommunikációs stratégiákat, vitatkozási kultúrát kell kialakítson, amelyben mindenkinek megfelelő megállapodást tud kötni. A poliamor egyének nehezen kezelik a kapcsolati elégedetlenséget, vagy az összeillési problémákat.

A kutatások rámutatnak arra is, hogy az egyszerre két partnerrel rendelkezők számára az első partner kívánatosabbnak bizonyult és magasabb kapcsolati elégedettséget éltek meg vele, mint a másodikkal. A vizsgálatok alapján a második kapcsolat kevesebb kommunikációt, és több testiséget tartalmaz általában. Ennek ellenére a poliamor kapcsolatokban könnyebb megítélni a kapcsolat milyenségét, mivel van összehasonlítási alap, ám ugyanez okozhatja azt is, hogy az egyik kapcsolatot a másik miatt túlságosan leértékelik.

Kiknek nem való a poligámia? A monogámiához, határokhoz ragaszkodó embereknek. Ők gyakrabban szoronganak, kevésbé veszélykeresőek, és a féltékenység is gyakrabban előfordul kapcsolataikban. Szeretik az elkötelezett, komoly, hosszú távú kapcsolatokat, és csak ezeket keresik.

Amennyiben a felsorolt személyiségjegyek nem segítettek eldönteni, hogy való-e nekünk a poliamor kapcsolat, töltsük ki a Bonding Project tesztjét, amely azt méri, hogyan szeretnénk kapcsolódni, és hány emberhez, amikor kapcsolatról van szó.

A figyelmetekbe ajánljuk