kreativitás munkaállomás

Lehetsz akár író, rapper, szoftverfejlesztő, bármikor érhet kreatív kiégés, hiszen a kreativitást igénylő pályákon ez gyakran előfordul.


Ha épp szoftverekkel kapcsolatos vállalkozást próbálsz beindítani vagy verset próbálsz írni, rengeteg kreativitásra van szükséged. Furcsán hangzik ugyan, de minél kreatívabb egy projekt, annál bonyolultabbá tud válni a folyamat. Néha már a kezdetek is nehézséget okoznak.

Íme néhány praktikus tipp, hogy ezeken időszakokon átlendülj.

​Kis darabokra oszd el a munkád

Unsplash/William Iven

Az igazán kreatív folyamatok hosszúak és végeláthatatlanok, ráadásul sokszor komplexek is. Könnyíthetünk ezen, ha átgondoljuk az összes lépést a projekten belül és aztán kis szeltekre osztjuk azt. Ez kevésbé félelmetessé teszi a munkafolyamatot és abban is segít, hogy elkerüld a nagy analizálásokat, leblokkolásokat és halogatásokat.

​Adj időt magadnak és azt tartsd is be

A tökéletességre törekvés halálos fegyver, ami gyakran magunk felé sülhet el. Olyan, mint egy folytonos varázslat, amiről azt hisszük, már közel vagyunk hozzá, de igazából a közelében sem vagyunk. Ez az extra, amit arra fordítunk, hogy 5 százalékkal tökéletesebb legyen a projekt sosem térül meg, és nem hoz nagy különbséget a minőségben sem.

​Harcolj a tökéletesség mániával

Amikor a feladatot kis részekre osztottad és az idődet is jobban használod, akkor adj határidőt minden egyes részfeladatnak. Minden egyes írásnak, amit készítesz adj egy időintervallumot, például egy cikk megírása 30 perc, és másik 30 perc az ellenőrzésre, szerkesztésre. Ugyanezt megteheted az írás tervezésénél is és a kutatómunkánál is. Mindegyikre különíts el időt.

​Változtass nézőpontot

Ez egy kicsit nehezebb a világjárvány időszakában, mert nem ülhetnek bármikor repülőre, hogy picit elutazzunk akár Ázsiába. De bármikor kimehetsz a természetbe. Vagy csak adj egy kis szabadidőt magadnak, menj el sétálni, változtass helyszínt, hogy friss perspektívát kapj.

​Legyen egy ötlettartályod az esős napokra

A stratégiáknak nagy hasznuk van, mivel a jó ötletek mindig akkor jönnek amikor a kreativitásod épp túlárad. Sok kreatív ember és innovátor csinálja ezt a Jason Lemkin technológiai befektetőtől, fiatal vállalkozón át a hírességekig. Az egyetlen fontos dolog ilyenkor, hogy írd le az ötleteidet, amikor jönnek. Vannak, akik digitálisan jegyzetelnek, mások papírra. Sokan a papír módszert preferáljak mert az agyunk más területeit mozgatja meg. Digitális verzióban jó lehet a Trello, ahol havonta új ránézheted és eldönthetted melyiket akarod megvalósítani. Fontos, hogy nem kell kényszeríteni magad arra, hogy mindegyiket meg kell csinálnod. Csak legyenek meg az ötletek, hátha egyszer szükséged lesz rájuk.

Még több ötletért olvasd el az inc cikkét.

A figyelmetekbe ajánljuk