kína rakéta
Getty Images

Ismét a Föld felé tart egy kínai rakéta, akár lakott területre is eshet

Kína negyedjére játssza ezt el.

Kína sikeresen elindította új, Tiangong (Mennyei Palota) űrállomásának harmadik, egyben utolsó darabját a hét elején. A Mengtian nevű modult a dél-kínai Hainan szigetén található Vencsang űrközpontból indították, amit egy Hosszú Menetelés 5B rakéta állított a Föld körüli pályára.

A 23 tonnás rakéta jelenleg az űrben kering, de nem sokáig, mivel a hétvégén várhatóan becsapódik a Földbe – a kérdés csak megint az, hogy hova. Mindez péntekre vagy szombatra várható, de a ScienceAlert cikke szerint kicsi az esély, hogy lakott területre essen, mégis: Kína nem először hajt végre ilyen kockázatos manővert. A legtöbb modern rakétatestet úgy tervezték, hogy a küldetése végén a Csendes-óceán valamelyik távoli részébe zuhanjon, ezzel szemben Kína általában egy teljesen irányíthatatlan rakétát küld vissza a Földre.

A rakéta a szakértők szerint nagyjából egy 10 emeletes ház méreteinek felel meg, aminek nagy része eléghet a légkörben, és csak egy „kisebb" darabja ér majd földet. Becslések szerint a rakéta 20-40 százaléka túléli a légkörön keresztül történő zuhanást .

Azt még mindig túl korai megmondani, hogy pontosan hol eshet le – valószínűleg darabokban – , de az Aerospace Corporation nyomon követi a rakétafokozatot, és próbálja megjósolni a lehetséges becsapódási helyszíneket.

Az elemzők számításai szerint az a terület, ahová a törmelék hullhat, az emberi populáció mintegy 88 százalékát fedi le, de legtöbb terület potenciálisan a nyílt óceán vagy lakatlan szárazföld lehet.

Ez a negyedik alkalom, amikor egy kínai Hosszú Menetelés 5B rakéta maradványai irányíthatatlanul a Földre esnek vissza. A rakéta három fellövésénél – 2020-ban, 2021-ben és 2022 júliusában – már történt hasonló, akkor emberi sérülések nélkül. 2020 májusában viszont az egyik rakétából származó törmeléket fedeztek fel két elefántcsontparti falu közelében, amelyek állítólag anyagi károkat okoztak .

Érdekesség, hogy a Naturefolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók 10 százalékot adtak arra, hogy a következő tíz éven belül emberi áldozatokat is követel majd az elszaporodó űrszemét – nem csak a kínai.


A figyelmetekbe ajánljuk