Hosszú Menetelés 5B

Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy a lezuhanó űrszemétdarabok sérüléseket vagy károkat okoztak volna.


A hétvégén a Földre zuhant nagy kínai rakéta néhány darabját találták meg a földön Délkelet-Ázsiában. A Hosszú Menetelés 5B rakéta 25 tonnás magfokozata szombaton (július 30-án) irányítatlanul zuhant vissza a Földre, és az Indiai-óceán felett csapódott a légkörünkbe. A hordozórakéta nagy része a zuhanás közben elégett, de jelentős része - a szakértők becslése szerint mintegy 20-40 tömegszázalék - túlélte a tüzes utat. És ezek a maradék darabok kezdenek előkerülni. A helyiek a jelek szerint a hordozórakéta darabjait fedezték fel a visszatérési útvonal több pontján, némelyik elég nagy ahhoz, hogy komoly károkat vagy sérüléseket okozzon, ha egy falura vagy városra zuhant volna.

Szerencsére úgy tűnik, hogy egyik sem történt meg. Jelentős törmelékhullás volt az indonéziai Kalimantanban és a malajziai Sarawakban (mindkettő Borneón). Nem jelentettek áldozatokat vagy anyagi károkat, de a törmelék falvak közelében van, és néhány száz méterrel mindkét irányban másképp alakulhatott volna, közölte augusztus 1-én a Twitteren keresztül Jonathan McDowell asztrofizikus és műholdkövető, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics munkatársa.

A Hosszú Menetelés 5B július 24-én indult, és egy új modult küldött az építés alatt álló kínai Tiangong űrállomás felé. A rakéta magfokozata a modullal együtt pályára állt, majd a következő hat napban a légköri légellenállás visszahúzta a Földre. Ez a megsemmisítési stratégia - az irányítatlan és nehezen kiszámítható lezuhanás a pályáról - egyedülálló a nagy rakéták között.

Más nagy magfokozatokat röviddel a felszállás után biztonságos megsemmisítésre irányítanak az óceánba vagy lakatlan szárazföldre, vagy - a SpaceX Falcon 9 és Falcon Heavy járművei esetében - függőleges leszállás és későbbi újrafelhasználás céljából lejönnek. A Hosszú Menetelés 5B forgatókönyve ellentmondásos és egyben egyedülálló is, tekintettel a sérülések és károk lehetőségére, amelyeket minden egyes indítással magával hoz.

Sokan bírálták a kínai űrkutatási tisztviselőket, amiért hagyják, hogy a Hosszú Menetelés 5B magok nagy darab űrszemétté váljanak, ami a rakéta mindhárom eddigi küldetésénél megtörtént. Az első, 2020 májusában végrehajtott Hosszú Menetelés 5B küldetés végül a nyugat-afrikai Elefántcsontpartra zúdított némi törmeléket. A második, 2021 áprilisában, az Indiai-óceánba dobta a rakéta maradványait. És nem kell sokáig várnunk egy újabb Hosszú Menetelés 5B rakéta lezuhanására sem. A hordozórakéta várhatóan idén ősszel, valószínűleg októberben egy újabb modult küld a Tiangong felé.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk