A Hold.

Lehet, hogy mégsem a SpaceX rakétájának darabjai fognak a Holdba csapódni

A március elején a Holdba zuhanni készülő űrszemétdarab lehet, hogy mégsem a SpaceX rakétája.


Bill Gray csillagász által közzétett frissítés szerint az ütközőpályán lévő objektum nem egy kidobott SpaceX Falcon 9 rakétafokozat, hanem a kínai Hosszú Menetelés 3C egyik eleme.

Az objektum neve WE0913A, és bármi legyen is a kiléte, a kiszámított pályája továbbra is helyes. A számítások alapján a Hold túlsó oldalával 2022. március 4-én kellene ütköznie.

A WE0913A eredeti téves azonosítása még 2015-ben történt, miután a SpaceX rakétája Föld körüli pályára juttatta a NASA Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) műholdját. A rakétafokozatoknál bevett szokás, hogy a hasznos teher leszállítása után elhagyják őket az űrben. Az ilyen eszközök, amikor leválnak az űrhajókról és elhagyják a pályát, a Föld légkörébe való visszatérés során általában elégnek.

A WE0913A-t először 2015-ben észlelték, és eredetileg aszteroidának hitték. Gray azután azonosította, hogy felfedezte, hogy a WE0913A két nappal a DSCOVR küldetés indulása után elhaladt a Hold mellett.

Amikor azonban rájött, hogy a WE0913A a Holddal fog ütközni, és ez a hír elterjedt, valaki észrevette, hogy valami nincs rendben. Jon Giorgini a NASA Jet Propulsion Laboratoryból – amely az aktív űreszközök nyomon követését végzi – megjegyezte, hogy a DSCOVR pályája nem a Hold közelében halad el. Ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogyan haladhatott el a rakéta „levetett darabja” a Hold mellett két nappal a start után.

Kicsit furcsa lenne, ha a második fokozat éppen a Hold mellett haladt volna el, miközben a DSCOVR az égbolt egy másik részén volt. Mindig van némi távolság, de ez gyanúsan nagy volt

– magyarázta Gray.

Amikor Giorgini elérte őt, Gray visszatért az eredeti számításaihoz, és rájött, hogy az objektum valószínűleg mégsem a SpaceX rakétafokozata volt.

Gray ezután rábukkant a 2014-065B nevű objektumra, amely a kínai Csang'e 5-T1 Holdra indított küldetés indítófokozata, a Hosszú Menetelés 3C rakéta gyorsítófokozata. Ez a küldetés 2014. október 23-án indult, a kidobott gyorsítófokozat pedig később eltűnt.

Gray kiszámította az indítás utáni várható holdi elrepülést, és megállapította, hogy a WE0913A 2014. október 28-án repült el a Hold mellett.

Visszafelé extrapolálva ez pontosan megegyezik a Hosszú Menetelés 3C rakéta indítási idejével és pályájával. Bizonyos értelemben ez továbbra is közvetett bizonyíték. Tehát meggyőződésem, hogy a 2022. március 4-én 12:25 UTC-kor a Holdba csapódni készülő tárgy valójában a Csang'e 5-T1 rakétafokozata

– mondta.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk