Wang Yaping

Történelmi pillanat: először tett űrsétát egy kínai női űrhajós

Wang Yaping az első kínai nő, aki űrsétát tett.

A kínai űrállomáson tartózkodó Shenzhou 13 űrhajósai november 7-én tették meg küldetésük első űrsétáját. A legénység három tagja – Zhai Zhigang parancsnok, Wang Yaping és Ye Guangfu – október 15-én érkeztek meg a Tianhe űrállomásmodulhoz. A Kínai Űrügynökség (CMSA) pénteki (november 5) közleményben jelentette be az űrséta terveit. Akkor az ügynökség nem adott tájékoztatást a projekt pontos időpontjáról vagy céljáról, sem arról, hogy a legénység mely tagjai indulnak el a fedélzeten kívüli tevékenységre – írja a Space.com.

Vasárnap a CMSA azonban bejelentette, hogy az űrséta folyamatban van – Zhigang és Wang Yaping részvételével –, ezzel tehát hivatalossá vált, hogy Wang lett az első kínai nő, aki testközelből élhette át, milyen valójában az űrben lebegni. Az űrséta körülbelül hat órát vett igénybe.

A hat hónapos Shenzhou 13-küldetés során két-három ehhez hasonló sétát terveznek. A fő célok között szerepel egy adapter felszerelése, amely lehetővé teszi, hogy a Tianhe nagy karja csatlakoztatható legyen egy másik, kisebb karhoz, amely egy jövőbeli modulon lesz.

A legénység felkészült a vészhelyzeti műveletekre is, beleértve az evakuálást és az elsősegélynyújtást. Eközben Kínában, a Jiuquan Satellite Launch Centerben egy rakéta és a Shenzhou 14 űrhajó készenlétben áll arra az esetre, ha vészhelyzet állna elő a Föld körüli pályán.

A figyelmetekbe ajánljuk