űrhajó kilövés
twitter/starmil_admin

Sikeresen landolt a Holdon a kínaiak űrhajója

Újabb történelmi űrsiker Kínában.

Sikeresen leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség. Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszondát november 23-án indítottak útnak azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében

Kínai közlés szerint mintegy kettő-négy kilogrammnyi kőzetmintát akarnak gyűjteni az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagy kiterjedésű lávamezőn. A 8,2 tonna súlyú Csang'o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda. Leszállóegysége fog lyukat fúrni a Hold felszínébe, és robotkarjával kőzet- és talajmintákat gyűjt. Ezeket a felszállóegység veszi át, amely majd dokkol a Hold körüli pályán keringő visszatérő modullal.

A CCTV kínai állami televízió híradása szerint a következő két napban kezdi meg a leszállóegység a mintagyűjtést. Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról.

Ahogy mi is megírtuk korábban, ha mostani küldetés sikerrel jár, Kína lesz a harmadik ország, amelyik holdköveket hoz haza. Korábban ez csupán az Egyesült Államoknak és a Szovjetuniónak sikerült – nekik is az 1960-as és 1970-es években.

A minták azért fontosak, mert segíthetnek a tudósoknak megérteni a múltban történt vulkanikus aktivitásokat a Holdon. A holdkőzetek és a talajminták megerősíthetik, hogy a vulkánok már milliárd évekkel ezelőtt aktívak voltak, mint azt korábban gondolták.

(BBC, MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk