Egy jeti

ILLUSZTRÁCIÓ.

Megoldást találhattak a jeti-észlelésekkel kapcsolatos problémákra

Egy Floe Foxon nevű adattudós kimutatta, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában észlelt Nagylábú-, illetve jeti-észlelések (angolul Bigfoot) többsége mögött valószínűleg fekete medvék álltak, amelyek a hátsó lábaikon lépkedtek.


Az amerikai fekete medvék (Ursus americanus) általában négykézláb járnak, de képesek a hátsó lábukra állni, ha épp arra van szükségük. Ebben a testhelyzetben pedig valamelyest emberszerűnek tűnhetnek.

A tudósok már múltban is hasonló magyarázatokra jutottak.

2005-ben egy kutató összehasonlította a fekete medve-populációt az Egyesült Államok északnyugati sarkából bejelentett jeti-észlelésekkel. Arra a következtetésre jutott azonban, hogy valószínűleg egy, az amerikai fekete medvétől eltérő állatfaj áll a Nagylábú-észlelések mögött.

Az előbbi vizsgálatot azonban 2009-ben egy másik, ugyanebben a régióban készült tanulmány cáfolta meg, amely nagyfokú átfedést mutatott ki a fekete medve-populációk és a jeti-észlelések között.

Foxon pedig nemrégiben kibővítette a korábbi megállapításokat azzal, hogy az elemzését kiterjesztette az Egyesült Államok és Kanada minden olyan helyére, ahol fekete medvék és emberek egymás közelében élnek.

Ez is érdekelhet: Régen Európában is voltak óriáspandák, még ha bambuszt nem is ettek

Foxon a Bigfoot-észlelésekre vonatkozó adatokat a Bigfoot Field Researchers Organization (Bigfoot Terepkutató Szervezet) statisztikái alapján készítette el, amely egy speciális földrajzi adatbázist vezet a szemtanúk beszámolóiról, főként a huszadik századtól kezdve.

A kutató a szóban forgó információt aztán összevetette a fekete medvék sűrűségére és elterjedésére, valamint az emberi népsűrűségre vonatkozó helyi adatokkal. Szerinte ez előrelépés a korábbi tanulmányokban használt egyszerűsített módszerekhez képest.

Foxon modellje alapján pedig a Bigfoot-észlelések nagyrészt a tévesen azonosított fekete medvékkel magyarázhatók.

Azokon a területeken, ahol a fekete medvék és az emberek száma magas, több Nagylábú-jelentés érkezik, és ez különösen igaz a Csendes-óceán északnyugati részére.

Texasban és Floridában azonban a fekete medvék nem túl gyakoriak, pedig ebben a két államban elég sok jeti-észlelés futott be.

Bár ezt az eredményt lehet úgy értelmezni, mint bizonyítékot egy ismeretlen hominida létezésére, egyéb lehetőségek mellett más állatok (köztük emberek) téves azonosításával is magyarázható

– írta Foxon.

Általánosságban azonban az olyan államok, mint Texas és Florida, kivételt jelentenek a szabály alól. Foxon szerint átlagosan egy amerikai államban vagy kanadai tartományban 900 fekete medvére egy jeti-észlelés jut.

Fontos megjegyezni, hogy a különböző jetikkel kapcsolatos fizikai bizonyítékokról, például fogakról és szőrről kivétel nélkül kiderült, hogy egy vadonélő állathoz, például egy medvéhez tartoztak.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk