Újra felbukkant a Loch Ness-i szörny

Új év, újabb rejtélyek a megfoghatatlan lény létezéséről.


Idén először észlelték a legendás Loch Ness-i szörnyet, rögtön kétszer is. A Mirror beszámolója szerint a héten ketten is tanúi voltak a lény felbukkanásának, amit rögtön fel is vettek a hivatalos észlelések nyilvántartásába, mivel a „megmagyarázhatatlan" kategóriába sorolták.

Nessie-t először január 11-én vette észre az amerikai Kalynn Wangle, aki egy „V-alakú hullámot" látott, majd egy fekete „valami" bukkant ki a vízből pár másodpercre, ami rögtön el is tűnt. Wangle felvételt is készített az esetről, és annyira biztosnak érezte, hogy nem hétköznapi dologról volt szó, hogy a videót elküldte a Loch Ness Monster Sightings hivatalos nyilvántartásába.

A második esetet egy igazi veterán szörnykereső jelezte: egy amatőr Nessie-kémlelő, Eoin O'Faodhagain rögzítette, Drumdoitból. Elmondása szerint egy megmagyarázhatatlan formát látott a tóban január 19-én. Az elsővel ellentétben, itt nem másodpercekig tartott a „megmagyarázhatatlan" alak felbukkanása, hanem húsz percig kavargatta a vizet az „ismeretlen lény".

Itt is készült felvétel, nagyjából három percet videózott O'Faodhagain, és állítása szerint semmilyen más hajó vagy csónak nem volt jelen, ami a furcsa esetet okozhatta volna. Ráadásul pár nappal később, január 22-én készített egy második felvételt is, ami szinte megegyező volt a január 11-én felvett első videóval.

Egyébként a Loch Ness Monster Sightings nem vesz minden jöttment Loch Ness-i szörny felvételt a nyilvántartásba. Tavaly csupán 13 „megerősített" megfigyelés volt Nessie-ről, köztük egy szonárral rögzítve.

Gary Campbell, a nyilvántartás vezetője szerint remek kezdése volt az évnek. Míg régebben csak nyártól kezdtek el megszaporodni az észlelések (nagy szerepe volt ebben a turistáknak), most már a webkameráknak köszönhetően egyre gyakoribbak a téli jelentések is – a kamerák segítségével gyakorlatilag a tó egész területét lefedik a nap 24 órájában. A férfi azt is elmondta, hogy szigorúan veszik a hamis észlelések átvilágítását, amiben a webkamerák nagy segítséget nyújtanak.

Egy 2018-as tanulmány szerint a rejtélyes Loch Ness-i szörny legendája nagyjából 41 millió fontot pumpál a skót gazdaságba a turisták révén.

A figyelmetekbe ajánljuk