Godzilla

Godzilla

Létezhetnek Godzilla méretű lények?

Az élet már körülbelül 3,5 milliárd éve megjelent a Földön és ez idő alatt a legvaskosabb lény, amit az anyatermészetnek sikerült összehoznia, az a kék bálna.


A legnagyobb szárazföldi állatok, amelyekről feljegyzésekkel rendelkezünk, a dinoszauruszok családfájának szauropoda ágához tartoznak: hatalmas négylábúak hosszú nyakkal, amelyeket hosszú farokkal egyensúlyoztak, és amelyek hossza meghaladhatta a 40 métert, a mérleg nyelve pedig 70 tonna lehetett, ha nem több. Mennyivel több? Ha egy állat térfogata megduplázódik, a tömege nyolcszorosára nő. A csontoknak módot kell találniuk arra, hogy ezt a plusz súlyt a földtől távol tartsák, például a sűrűség növelésével, és az izmoknak kell mindezt meghúzniuk. Ez nem csak több energiát igényel, de a szívre és a tüdőre is több terhet ró.

A szauropodák olyan hatékony testfelépítést találtak, amely jól kihasználta a növényi táplálékot, és hagyta, hogy forgó fejük a táplálék után vándoroljon, miközben a testük a helyén állt. De hacsak nem akarjuk, hogy a kaijuink spenótból éljenek, akkor zsákmányra kell vadászniuk. A húsevő dinoszauruszok közül a legnagyobb valószínűleg nem volt sokkal nagyobb a Spinosaurusnál. A 15-16 méteres hosszúságával ez a maximéretű ragadozó úgy tűnt, inkább a folyókban úszkált, és várta, hogy egy nagy hal elsuhanjon mellette.

A Spinosaurusnak azonban jó elképzelése volt a végső szuperméretű ragadozóról. Hagyd, hogy a víz tartsa a vaskos fenekedet, és hagyd, hogy a táplálék eljöjjön hozzád. A bálnák az elmúlt több tízmillió év során tökéletesítették ezt a stratégiát, hosszukat és kerületüket megnövelve lényegében a planktonhalál hosszú, nyelő csöveivé váltak. A tengervíz által felhúzott csontjaik megkímélték őket a tömeg megtartásának traumájától. A nagyobb lökések megérik az erőfeszítést, és rengeteg kalóriát juttathatnak le a fedélzetre. De csak akkor, ha a kalóriákat le is lehet nyelni. A krill sűrűsége és elérhetősége csak egy bizonyos határig terjed, ami még a bálnák hatalmas méretének is határt szab.

Még több táplálékkal is lehetséges, hogy már láttuk a legnagyobb méretű lényt, amit a természet kiterlmelt, mivel a kék bálnák szíve már most is túlórázik a táplálékszerzés során. Ahhoz, hogy egy igazi megabálna megnőjön, olyan világra lenne szükségünk, ahol alacsony a gravitáció, mélyek az óceánok, vagy sűrű a légkör. Sűrű kalóriakészletre lenne szükségünk a közelben, sőt, talán még azt is teljesen új módon kellene elképzelnünk, hogyan szállítják a létfontosságú anyagokat a tömegben. Más szóval, a földi életről eddigi ismereteink alapján a Godzilla méretű életformánk nagyon nem Godzilla-szerű lenne.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk