ISS, nemzetközi űrállomás

Az orosz asztronauták egy robotkart aktiválnak a ISS külső oldalán

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó két orosz űrhajós hétfőn (04.18) űrsétát tett, hogy aktiválja az űrállomás vadonatúj funkcióját: egy 11 méter hosszú robotkart, amelyet az orosz Nauka modul külső oldalához erősítettek.


Ezt a robotkart arra fogják használni, hogy segítse az űrsétálókat, és a jövőben minden olyan tárgyat elszállítson, amelyet az űrállomás orosz szegmensén kívülre kell vinni.

Oleg Artyemjev és Denisz Matvejev orosz asztronauták április 28-án, a második űrséta során végzik el a feladatot, melynek során eltávolítják a kar körüli hővédő burkolatot.

Oroszország júliusban indította el Nauka modulját, jóval több mint egy évtizedes késedelem és rengeteg nehézség után. Ez pedig az öregedő űrállomás legújabb jelentős bővítése, annak ellenére, hogy Oroszország többször is megerősítette, hogy az ISS elhagyását tervezi.

Így arra a kérdésre, hogy az Oroszországgal fennálló geopolitikai feszültségek hogyan befolyásolták az űrállomáson zajló életet, Dr. Tom Marshburn, a NASA űrhajósa válaszolt:

Kollegiális, nagyon baráti a kapcsolatunk itt fent, és együtt dolgozunk. A NASA legénysége és az orosz űrhajósok rendszeresen közösen étkeznek és filmeket néznek. Egymásra vagyunk utalva a túlélésünk érdekében. Ez egy veszélyes környezet és tudjuk, hogy mindannyian ugyanazért vagyunk itt fent: hogy felfedezzük és fenntartsuk ezt az űrállomást.

Az ISS-en egyébként két másik robotkar is található, a Canadarm2 és a japán kísérleti modul távoli manipulátor rendszere, s mindkettő képes segíteni az érkező járműveket és megragadni az állomás amerikai és japán modulján kívüli külső hasznos terheket. Azonban egyik sem képes elérni az orosz szegmenst - és az ERA célja, hogy ezen változtasson, lehetővé téve Oroszország számára, hogy jobban kihasználja vadonatúj űrlaboratóriumát.

A figyelmetekbe ajánljuk