Egy Húsvét-szigeteki szobor

Illusztráció.

Senki nem tudja, hogy került oda – több száz éves szobrot találtak egy lagúna mélyén

Egy új Moai-t, a Húsvét-sziget egyik ikonikus szobrát találták meg egy vulkánkráterben lévő száraz lagúna medrében – közölte a chilei szigeten található helyszínt kezelő bennszülött közösség.


A szobrot február 21-én találta meg három chilei egyetem tudományos önkéntesekből álló csapata, akik a Rano Raraku vulkán kráterében lévő lápvidék helyreállítását célzó projektben működtek együtt.

Fontos kiemelni, hogy a Chile nyugati partjaitól mintegy 3500 kilométerre fekvő, Rapa Nui néven is ismert Húsvét-sziget októberi erdőtüzében több Moai is elszenesedett.

Ez is érdekelhet: 5 rejtett sziget, amit a meghitt pihenésre vágyók imádni fognak!

Ez a Moai egy lagúna közepén van, amely 2018-ban kezdett kiszáradni. Az az érdekes, hogy az elmúlt 200 vagy 300 évben a lagúna három méter mély volt, ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt egyetlen ember sem hagyhatta ott a moai-t

– mondta az AFP-nek Ninoska Avareipua Huki Cuadros, a Rapa Nui Nemzeti Parkot kezelő Ma'u Henua őslakos közösség igazgatója.

A moai-ok jellegzetes, monolitikus, hosszúkás arcú, láb nélküli kőből faragott alakok, amelyeket többnyire a Rano Raraku vulkán tufából, egyfajta vulkáni hamuból bányásztak ki.

Ez a Moai 1,6 méter magas, és az oldalára fektetve találták meg, az ég felé nézve. Huki a szoborral kapcsolatban elmondta, hogy „nem tervezik a Moai eltávolítását onnan, ahol van".

Érdemes pár szót ejteni a helyszínről is: A Rano Raraku vulkán és a szobrok az UNESCO világörökség részét képezik. A Húsvét-szigetet sokáig polinéz népek lakták, mielőtt Chile 1888-ban annektálta volna.


Forrás: Science Alert

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk