diána hercegné szobor

Szobrot állítottak csütörtökön a csaknem negyedszázada elhunyt Diana hercegnőnek egykori rezidenciája, a londoni Kensington-palota parkjában. A szobrot Diana két fia, Vilmos és Harry herceg avatta fel édesanyjuk születésének 60. évfordulóján. De sokakban felmerült a kérdés: kik azok a gyerekek és miért?


Ian Rank-Broadley szobrászművész döntött úgy, hogy három gyermekkel veszi körül a néhai hercegnőt, ezzel tisztelegve emberbaráti munkája előtt.

A Kensington-palota ismertetése szerint a cél annak illusztrálása volt, hogy Diana tevékenysége mennyire általános és jelentős hatást gyakorolt a különböző nemzedékek életére. Így egyre többen a „a szívek királynőjeként" aposztrofálták köszönhetően a jótékonysági ügyek iránti mély elkötelezettségének, amely az AIDS-válságtól kezdve a taposóaknák elleni kampányig terjedt.

A portré és a szoborcsoport figuráin látható öltözködési stílus a hercegnő életének utolsó időszakára volt jellemző, arra az időszakra, amikor Diana emberiességi ügyek szószólójaként tevékenykedett. Az alkotás Diana személyiségének, a mások sorsa iránt tanúsított odaadó együttérzésének kifejeződése.

Ian Rank-Broadley szobrász a szoborról és annak jelentéséről így nyilatkozott:

Diana walesi hercegné egy olyan ikon volt, aki világszerte megérintette az embereket, ezért megtiszteltetés volt Vilmos herceggel és Harry herceggel együtt dolgozni ezen a szobron, amely az ő életének állít emléket. Szerettük volna megörökíteni a melegségét és emberségét, miközben bemutattuk azt a hatást, amelyet nemzedékeken átívelően gyakorolt. Remélem, hogy az emberek szívesen látogatnak el a szoborhoz és egy pillanatra megemlékeznek róla."
Köszönjük Ian Rank-Broadley-nak, Pip Morrisonnak és csapatuknak a kiemelkedő munkát, a barátoknak és adományozóknak, akik segítettek ennek megvalósításában, és mindazoknak világszerte, akik életben tartják édesanyánk emlékét"

– olvasható Vilmos herceg és Harry herceg közös nyilatkozatában.

(Independent)

A figyelmetekbe ajánljuk