reggeli ébredés
Shutterstock

Utálod a hétfőket? Ezekkel a módszerekkel programozhatod át az agyad, hogy megszeresd

Ha utáljuk a hétfőket, az egyben azt is jelenti, hogy kellemesen töltjük a szabadnapjainkat. Egy jól eltelt hétvége után viszont sokkal nehezebb visszazökkenni a hétköznapi munkarutinba. Sokaknál emiatt már vasárnap szorongó érzések jelentkeznek. A The Conversation tudományos cikkében ajánlottak pár tanácsot, amivel átprogramozhatjuk az agyunkat a hétfőkkel kapcsolatban.


Az agyunk kedveli a kiszámíthatóságot és a rutint. Kutatások már kimutatták, hogy a rutin hiánya összefügg a mentális jóllét romlásával és a pszichológiai stresszel. Ugyan a hétvégék általában nyugalmat ígérnek, az agyunk mégis keményen dolgozik, hogy alkalmazkodjon a hirtelen rutinváltáshoz.

A jó hír az, hogy az agyunknak nem kell túl nagy erőfeszítéseket tennie, amikor alkalmazkodjon az új helyzethez. A rossz, hogy már kevésbé gördülékenyebb a folyamat, amikor visszatérünk a kellemetlenebb tevékenységekhez, például a hétfő reggeli munkakezdéshez.

Ez is érdekelhet: A Google vezérigazgatója elmondta, miért nem érdemes utálni a hétfőket


Cristina R. Reschke, az írországi Gyógyszerészeti és Biomolekuláris Tudományok Iskolájának oktatója szerint a hétvége utáni alkalmazkodás egyik módja, ha egész hétre szóló rutinokat tervezünk be, amelyek „értelmesebbé teszik az életünket",

Ilyen lehet például a kertészkedés vagy az edzés is; a lényeg, hogy ezeket a dolgokat minden nap ugyanabban az időben végezzük. Reschke szerint a rutinok javítják a koherenciaérzékünket, amely lehetővé teszi, hogy értelmet adjunk az élet kacifántos eseményeinek.

Egy másik jelentős rutin a megfelelő, és rendszeres alvásidő és -minőség. A kutatások azt mutatják, hogy a következetes alvásidő legalább annyira fontos lehet a hétfői napok élvezete szempontjából, mint az, hogy mennyi ideig tart az alvás vagy annak minősége.

A hétvégén a legtöbb embernek megváltozik az alvási rutinja, amely „szociális jetlaget" vált ki, ami összefügg a hétfő reggel jelentkező stresszel is. Reschke azt tanácsolja, hogy próbáljuk rendszeresíteni a lefekvési és ébredési időnket, és kerüljük el a nap folyamán történő szundikálásokat. Elalvás előtt érdemes kialakítani egy 30 perces „levezető" rutint is: kapcsoljunk ki minden digitális eszközt, és próbáljunk meg külső ingerek nélkül elaludni.

Olvasd el ezt is! Nyert idő vagy egyszerű kínzás? Egy inszomniás esete a hajnali ébresztővel

Shutterstock

A hormonokat is érdemes rendbe rakni 

A hormonok is szerepet játszhatnak abban, hogyan érezzük magunkat a hétfői napokon. A kortizol például egy fontos, többfunkciós hormon: szabályozza az anyagcserénket, ahogy az alvás-ébrenlét ciklusunkat és a stresszre adott válaszreakcióinkat is.

A kortizol általában egy órával az ébredés előtt szabadul fel, majd másnap reggelig folyamatosan csökken, hacsak nem vagyunk folyamatos stressz alatt. Akut stressz esetén a szervezetünk nemcsak kortizolt, hanem adrenalint is felszabadít, Ilyenkor felgyorsul a szívverésünk, izzad a tenyerünk és hevesebben is reagálhatunk a dolgokra.

A testünk ilyenkor egy esetleges menekülésre készít fel minket, ami sokszor valós veszély nélkül is jelentkezik. Emiatt ébredhetünk fel az éjszaka közepén is.

Nem meglepő tehát, hogy a teljes munkaidőben dolgozó emberek nyálmintáiban mért kortizolszintek általában hétfőn és kedden magasabbak, a míg a legalacsonyabb értékek vasárnap jelentkeznek – írja Reschke.

A szakértő szerint ennek leküzdésére úgy kell becsapnunk az amigdalát (az agy azon részét, amelynek elsődleges szerepe van az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában - a szerk), hogy az agyunk csak a tényleges fenyegetéseket ismerje fel. Az egyik legjobb módja ennek Reschke szerint a különböző relaxációs tevékenységek, különösen hétfőnként.

Ilyen például a természetben eltöltött idő is: ha hétfőn első dolgunk kimenni a szabadba, vagy akár az ebédidőnk alatt, az jelentősen megváltoztathatja azt, ahogyan a hét elejét érzékeljük.

Reschke szerint érdemes időt szánni magunkra, mielőtt a telefonunkat, a közösségi médiát és a híreket kezdjük el böngészni: várjuk meg a kortizol csúcsértékének természetes csökkenését, ami körülbelül egy órával az ébredés után történik, mielőtt kitesszük magunkat külső stresszoroknak.

Ha ezeket az egyszerű tippeket követjük, Reschke szerint rá tudjuk venni az agyunkat arra, hogy a hétköznapok a hétvégéhez hasonlóan kellemesen teljenek.

A figyelmetekbe ajánljuk