Mi történik a lábainkkal alvás közben?

Mi történik a lábainkkal alvás közben?

Te is érezted már a furcsa, szúró érzést?


Végre otthon vagy, és ledőlsz, hogy megnézd a kedvenc sorozatod, ám ekkor úgy döntesz, hogy keresztbe tett lábakkal bújsz be az ágyba, mert így kényelmesebbnek találod.

Amikor azonban véget ér az epizód, megpróbálsz felállni, és hirtelen „nem működik" a jobb lábad. Először csak nem tudod megmozdítani, aztán úgy érzed, mintha tűvel szurkálnák. Egy-két percig jelen van a kényelmetlen és furcsa érzés, aztán szépen lassan képes vagy felállni és normálisan járni.

Mi történik ekkor?

Minden alkalommal, amikor úgy döntesz, hogy megmozdítod a tested, legyen szó akár felállásról, sétáról vagy sportolásról, az agyad jeleket küld az izmaidnak, hogy azok megfelelően mozogjanak. Ha az agy nem tud kommunikálni egy izommal vagy izomcsoportokkal, furcsa dolgok történhetnek.

Általában zsibbadással vagy bizsergéssel kezdődik az adott területen. Ezt az érzést, amelyet az emberek gyakran "tűszúrásnak" is neveznek, technikailag paresztéziának (bőr-érzékelészavar) nevezik.

Parasztézia: kóros bőrérzékelés, amikor az illető nem érzi a megfelelő ingereket vagy külső inger megjelenése nélkül érez például zsibbadást, hangyamászásszerű bizsergést, égő vagy szúró érzetet, csiklandozást, viszketést, libabőrözést.

Shutterstock

Egyesek tévesen azt gondolják, hogy a véráramlás hiánya okozza ezt az érzést. Azt képzelik, hogy az „alvás" érzése akkor keletkezik, amikor a vér, amely az egész testben szállítja a tápanyagokat, nem tud eljutni a lábfejéhez. Ez azonban nem igaz.

Amikor a lábad „elalszik", az valójában azért van, mert az agyat a lábfejjel összekötő idegek összenyomódnak az ülő-fekvőhelyzetnek köszönhetően. Ha az idegek egy kis időre összenyomódnak, akkor kevésbé érzed a lábaidat, mert az nem tudja továbbítani a szokásos üzeneteket az agyadnak arról, hogy hogyan érzi magát, vagy hogy mozog-e.

Amint újra elkezd mozogni, az idegekre nehezedő nyomás megszűnik. „Felébrednek", és elkezdesz észrevenni egy kissé kellemetlen érzést, ami akár néhány percig is eltarthat. Ám, most jön a fontos kérdés:

veszélyes ez?

A legtöbbször, amikor a lábad, vagy bármely más testrészed elalszik, az csak átmeneti, és nincs miért aggódnod. Elkerülni úgy tudod, amikor esetleg nem alszol csupán pihensz, hogy többet mozgatod a lábaid annak érdekében, hogy ne ernyedjenek el teljesen.

(BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk