Milyen messzire dobnánk el egy labdát más bolygókon?

Milyen messzire dobnánk el egy labdát más bolygókon?

Ha mindig is foglalkoztatott a kérdés.

A Földön eldobni egy baseball-labdát nem nagy dolog. Mint kiderült, a Holdról viszont egyenesen gyerekjáték lenne, és simán át tudnánk dobni az 57 méter magas pisai ferde torony felett. De a Holdon már láttunk űrhajósokat, így a gravitációt is könnyebb elképzelni.

Szerencsére James O'Donoghue csillagász elvégzett pár a számítást, hogy megtudja, melyik bolygón mekkorát tudnánk dobni. Erről készített is egy videót, hogy könnyebb legyen elképzelni.

A Japán Űrügynökségnek dolgozó szakember azt is elmondta, hogy a kalkulációját egy „átlagos ember" dobási erejével számolta. A videót azért alkotta meg, hogy az emberek jobban megismerjék, milyen erők hatnak más, távoli bolygókra – nyilatkozta a Business Insidernek.

A képzeletbeli dobások után már a gravitáció határozza meg, hogy milyen messzire megy a labda. A bolygó gravitációja a tömegéből származik – a nagyobb tömegű objektumok gravitációja erősebb –, de a sűrűség is kritikus szerepet játszik.

Például a Szaturnusz tömege 95-ször nagyobb, mint a Földé, de ez a legkevésbé sűrű bolygó a Naprendszerben. Tehát amikor a Szaturnusz peremén vagy, a gravitációs erő, amely behúz, valójában gyengébb, mint a Földön

– mondta O'Donoghue.

Éppen ezért semmi különös nem történne, ha a Szaturnuszon dobnánk el egy labdát Az igazán figyelemre méltó dobás a Plúton történne, ahol a 139 méter magas gízai nagy piramist is könnyedén átdobhatnánk.

De nézzük mindezt videón.


A figyelmetekbe ajánljuk