Ötven év után találtak meg egy elveszettnek hitt golflabdát a Holdon
Getty Images

Illusztráció

Ötven év után találtak meg egy elveszettnek hitt golflabdát a Holdon

Szinte napra pontosan 50 évvel ezelőtt, 1971. február 5-én szállt le a Holdra az Apollo-14 űrhajója. Az Apollo-program nyolcadik, embert szállító küldetésének az volt a célja, hogy az űrhajósok felmérjék az égitest belső szerkezetét és légkörét. A nem egyszerű munkálatok közepette azért volt idő szórakozásra is, és az asztronauták felpakoltak az űrhajóra pár golflabdát és golfütőt.

Bár a sportnak volt tudományos célja is, mivel mintagyűjtő szerkezeteket erősítettek az ütőfejekre. Február 6.-án aztán Alan Shepard meglengette párszor az ütőt, ami már csak azért is érdekes, mert

ő volt az első és egyben utolsó ember is, aki sportolt a Holdon vagy bármilyen idegen objektumon.

A nem túl jó minőségű videón is jól látszik, hogy Shepard azért nem volt a világ legprofibb golfozója. Az első pár ütés kifejezetten rosszul sikerült neki, de aztán kezdett belejönni és több labdát is kifejezetten messzire püfölt.

Olyannyira, hogy egy darab labdát nem is találtak meg, és úgy tűnt, hogy örökre a Hold kráterei között marad ismeretlenül. Fél évszázad elteltével azonban megoldódott a rejtély: Andy Saunders képalkotó szakember az Apollo-14 eredeti felvételein dolgozva mérte fel a játékszer útját.

Eddig az űrhajósok úgy gondolták, hogy a gyenge gravitáció és a ritka légkör miatt a játékszer több kilométerre is elrepült, de mint kiderült Saunders nem lendített olyan nagyot.

Mindössze 36 méterre ütötte a labdát.

Nem valószínű, hogy külön missziókat terveznek majd golflabda kimentésére, de megközelítőleg be tudták azonosítani a pontos helyét.

Egyébként, ahogy az IFLScience megemlíti: Shepard rövid ütése is már önmagában nagy teljesítmény, hiszen olyan körülmények is ellene dolgoztak, mint a gravitáció, a talaj és az űrruhája. Viszont Saunders számításai alapján egy profi golfozó több mint négy kilométerre is elüthette volna a labdát.


A figyelmetekbe ajánljuk