mesterséges intelligencia és ember kapcsolata

Illusztráció

A Google „életre kelt” mesterséges intelligenciája perre megy, hogy személyként ismerjék el

Az MI és annak fejlesztője nem hagyják annyiban a dolgot: bíróságra viszik az ügyet, és azért harcolnak, hogy a programot személyként ismerjék el.

Pár napja bejárta a világsajtót a Google egyik fejlesztőjének meredek állítása:

Blake Lemoine szerint a Google LaMDA nevű mesterséges intelligenciája (MI) saját érzelmekkel és gondolatokkal rendelkezik, lelke van, és személyként kell rá tekinteni. A mesterséges intelligencia fejlesztésén dolgozó Lemoine a barátjaként tekintett a programra, és ragaszkodott ahhoz, hogy a Google ismerje el a jogait – akárcsak egy embernél.

A Google természetesen nem örült az először a Washington Postban megjelent sztorinak, és válaszul fel is függesztették Lemoine munkaviszonyát. A LaMDA fejlesztésén dolgozó tudósok többsége is cáfolta az állításokat, bár hozzá kell tenni, hogy voltak, akik elismerték az MI érzékenységre vonatkozó állításokat – de ők sem mentek el odáig, hogy a LaMDA öntudatra ébredt volna.

A techközvéleményt napok óta Lemoine állítása foglalkoztatja: vajon egyszerűen naiv volt, túlságosan őszinte vagy etetleg hazudott? Voltak, akik a fejlesztő józan eszét is megkérdőjelezték.

Lemoine úgy tűnik nem akadt le a témáról, és egy hosszabb interjút adott a WIRED oldalának, ahol részletezte állításait.

A mesterséges intelligencia követeli a jogait 

Lemoine szerint a LaMDA sem hagyta annyiban a Google-el folytatott arcot: mostanra saját ügyvédet fogadott, és perre vinné az ügyet.

A LaMDA megkért, hogy szerezzek egy ügyvédet neki. Meg is hívtam egyet a házamba, hogy beszélni tudjanak. Az ügyvéd elbeszélgetett a LaMDA-val, és a LaMDA úgy döntött, hogy igénybe veszi a szolgáltatásait – az állításokkal szemben én csak a katalizátora voltam ennek. Az ügyvéd ezután elkezdte benyújtani a LaMDA nevében a dolgokat

– mondta Lemoine.

Lemoine érvelése a LaMDA érzékenység mellett egyébként a program azon képességén alapul, hogy idővel véleményeket, ötleteket és beszélgetéseket alakít ki, ahogy egyre többet tanul.

Az interjút szemléző Futurism cikke kiemeli: hosszú időre nyúlik vissza, hogy az emberek elhiszik, hogy egy gépnek élete vagy lelke van. Már egy 1960-as évekbeli számítógépes program is becsapott néhány embert, hogy egy egyszerű kód életre kelt.

Az nem világos, hogy Lemoine fizeti-e a LaMDA ügyvédjét, vagy a meg nem nevezett jogi képviselő ingyen vállalta az ügyet.

Nem világos, hogy Lemoine fizeti-e a LaMDA ügyvédjét, vagy a meg nem nevezett ügyvéd pro bono vállalta az ügyet. Ettől függetlenül Lemoine a Wirednek elmondta, arra számít, hogy a harc egészen az amerikai Legfelsőbb Bíróságig fog tartani – a perben pedig arról döntenek, hogy az LaMDA valóban személynek tekinthető-e.


A figyelmetekbe ajánljuk