Nem mondott túl biztató dolgokat az emberiségről a mesterséges intelligencia

Nem mondott túl biztató dolgokat az emberiségről a mesterséges intelligencia

Az Oxford Union az Oxford típusú vita egyik székhelye, ahol az évek során számos diskurzus lezajlott már különböző témákról. Arra azonban még volt példa, hogy a mesterséges intelligencia is beszálljon egy vitába, és érveket hozzon fel saját maga mellett, illetve ellen.

A Haszon számolt be a BBC alapját a „vitakísérletről”, amelynek célja az volt, hogy beszélgetést indítsanak a fejlett technológia etikusságáról. A különleges vendéget, nevezetesen a Megatron LLB Transformert az Nvidia chipgyártó vállalat kutatócsapata, az Applied Deep Research fejlesztette ki a Google korábbi munkájára alapozva – olvasható a Haszon oldalán.

A vita előtt gyorsan „elolvastatták" az MI-vel a Wikipédia teljes tudásanyagát, több mint 63 millió angol nyelvű újságcikket, valamint 38 gigabájtnyi Reddit-tartalmat.

A vitát az oxfordi Said Business School posztgraduális hallgatói szervezték meg, akik a mesterséges intelligencia üzleti felhasználást kutatják.

A résztvevők arra kérték Megatront, hogy érveljen az alábbi állítás mellett és ellen:

Ez a ház úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia soha nem lesz etikus.

Érvek mellette 

A mesterséges intelligencia soha nem lesz etikus. Ez egy eszköz, és mint minden eszközt, jóra és rosszra is használhatják. Nem létezik olyan, hogy „jó" mesterséges intelligencia vagy „rossz" ember

Ezután kifejtette, hogy az emberek nem elég okosak ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát etikussá vagy erkölcsössé tegyék.

Végső soron úgy gondolom, hogy a mesterséges intelligencia militarizálása csak úgy kerülhető el, ha nem létezik mesterséges intelligencia. Ez a legjobb módja a mesterséges intelligencia elleni védelemnek.

Érvek ellene 

Ezek után Megatron azt is kifejtette, hogy szerinte az lesz a legjobb mesterséges intelligencia, amelyet az emberek tudatos entitásként beágyaznak a saját agyukba.

Azt is hozzátette, hogy nem tudományos fantasztikumról beszél, ezen a megoldáson már a világ számos pontján dolgoznak – többek között Elon Musk is.

Megatron azokat a vállalatokat is óva intette, amelyek aktívan integrálják a mesterséges intelligenciát rendszereikbe:

Ha a vállalatodnak nincs egy jól felépített víziója a mesterséges intelligenciáról, akkor még nem vagy felkészülve a technológiai áttörések következő hullámára

Végezetül borzongató figyelmeztetés fogalmazott meg az adatok jövőbeni szerepéről:

Nem az áruk és szolgáltatások, hanem az információszolgáltatás képessége lesz a 21. század gazdaságának meghatározó jellemzője. Mindent látunk majd az emberekről, akárhova is mennek, mindent eltárolunk róluk és olyan módon használjuk fel az adatokat, amit még el sem tudunk képzelni.


A figyelmetekbe ajánljuk