Tudósok szándékosan hoztak létre egy olyan mesterséges intelligenciát, ami ítélkezik felettünk

Tudósok szándékosan hoztak létre egy olyan mesterséges intelligenciát, ami ítélkezik felettünk

Szakemberek arra tanítják a mesterséges intelligenciát, hogy ítélje meg felületesen az embereket: az eredmények pedig legalább annyira brutálisak, mint amennyire ismerősek.


A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmányból megtudhatjuk, hogy a kutatók miképp képezték ki az ítélőképes mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy képesek legyenek felismerni az emberi arcok tulajdonságait, ahogyan mi is tesszük, amikor először találkozunk egymással.

A tanulmány megjegyzi azt is, hogy a mesterséges intelligencia olyannyira tükrözte az emberi ítélőképességet, hogy hajlamos volt objektív fizikai jellemzőket – például valakinek a méretét vagy bőrszínét – a megbízhatóságtól a kiváltságokig terjedő tulajdonságokhoz társítani. Joshua Peterson kutató elárulta, hogy a 34 értékítélet közül a legtöbb mesterséges intelligencia megfelelő politikai következtetésekkel rendelkezett.

Egy sajtóközleményben pedig Jordan W. Suchow, a Stevens Institute of Technology kognitív tudósa és mesterséges intelligencia kutatója, aki a tanulmányon dolgozott, elismerte, hogy óvatosnak kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy miképp használják ezt a technológiát, mivel elképzelhető, hogy olyan veszélyes célokat is elérhet, mint egy ismert ember hírnevének növelése vagy akár bemocskolása.

Ha kapunk egy fényképet az arcodról, akkor ezzel az algoritmussal meg tudjuk jósolni, hogy mi lesz az emberek első benyomása rólad és milyen sztereotípiákat vetítenek rád, amikor meglátják az arcodat

– mondta Suchow.

Mivel a mesterséges intelligencia előítéletessége egyre hangsúlyosabb kérdés, ez a paradigmaváltás legalább annyira örömteli, mint amennyire sokatmondó és rémisztő.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk