univerzum
Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.


A Microsofttal kapcsolatban álló kutató az arXiv számára előnyomtatási cikket tett közzé „Az autodidakta univerzum" címmel. A tanulmány az univerzumunkat egy olyan algoritmusként írja le, amely folyamatosan megismeri önmagát.

Az elméleti fizikusok szerint mi, emberek valójában egy szimulációt érzékelünk, miközben a körülöttünk lévő tér és idő csupán az univerzum fizikai törvényeinek és struktúráinak előre beütemezett változata, amit az algoritmusok akkor változtatnak meg, ha éppen a mesterséges intelligencia azt szükségesnek látja.

Autodidakta rendszer segítségével csökkenhetnek véletlenszerűségek, de még így is több esemény megmagyarázhatatlan végkimenetellel zárulhat. Amire felesleges keresni a kézzel fogható okokat.

A fizika törvényei az egész univerzumban érvényesek. Ám, ha a világegyetem képes tanulni és ennek eredményeként megváltoztatni a szabályait, ezek a törvényszerűségek állandó mozgásban lesznek. Ez azt jelenti, hogy amit jelenleg a fizika törvényeként értünk, az a múltban másképp működhetett, sőt az sem kizárt, hogy a jövőben ez újra változni fog.

A cikk szerzői még elmélyülnek abban a gondolatban is, hogy a mémkultúra remek példa arra, hogy az univerzum nem csak a túlélés miatt „tanulhat", hanem pusztán azért is, mert csak tanulni akar.

„Az emberiség közösségi struktúrájában felbukkanó mémek alapján láthatjuk, hogy túlélési mechanizmusok alakultak ki, amiket a gazdasági hálózat hatásai dominálnak"

– írták a tanulmányban.

(Liner)

A figyelmetekbe ajánljuk