purple and black galaxy illustration

Néhány tudós szerint teljesen félreértelmezzük az univerzumot

Több tudós szerint át kell alakítanunk a világegyetemről alkotott teljes képünket.


Az egyenletesen táguló kozmosz helyett (amely többé-kevésbé ugyanúgy néz ki, bárhová is megyünk) néhány szakértő most azt állítja, hogy az egész világegyetem valójában ferde, ami mélyreható hatással van a természetről alkotott képünkre. Subir Sarkar, az Oxfordi Egyetem professzora elmondta, hogy olyan bizonyítékokat talált, amelyek arra utalnak, hogy a kozmológiáról alkotott jelenlegi felfogásunk hibás.

Nem mindenkit sikerült ugyanakkor meggyőznie.

Nagyon irigylésre méltó helyzetben vagyunk, mivel a legtöbb kollégánk hallani sem akar errő.

Azt az elképzelést, hogy a kozmosz nagyjából ugyanúgy néz ki, bárhová is megyünk, kozmológiai elvnek nevezik, és valamilyen formában már az 1500-as évek óta létezik. Most azonban a Sarkarhoz hasonló tudósok szerint az, ahogyan a saját Tejútrendszerünk mozog az univerzumban, zavarhatja a többi rész megértését.

Sarkar elmondta, hogy az ismert galaxisok viszonylag kis száma és az, hogy nem tudjuk pontosan, milyen messze vannak egymástól, teret enged a találgatásoknak. Amikor egy nagy csordában egyetlen állat lelassul, úgy tűnik, mintha az összes többi gyors tempóban menekülne előle. Ugyanígy lehetséges, hogy a Földről nézve csak úgy tűnik, mintha a világegyetem egy adott sebességgel tágulna.

Nem Sarkar az első, aki felveti, hogy a kozmoszra vonatkozó jelenlegi modelljeink és szabályaink nem igazán működnek. A New Scientist 2020-ban szintén arról számolt be, hogy az univerzum olyannyira gyorsabban tágulni látszik, mint gondoltuk, hogy ez összeegyeztethetetlen az elfogadott fizikai modellekkel.

2021-ben Alexia Lopez, a Central Lancashire-i Egyetem munkatársa egy olyan óriási galaxisvonalat talált, amely szintén felrúgta a szabályokat és az elméleteket. Sarkar szerint annak elfogadása, hogy a világegyetemről szóló jelenlegi elméleteink esetleg megtörtek, a meglévő elmélet masszív felülvizsgálatát jelentené, amit sokan jelenleg nem hajlandóak elfogadni. De ha valamit biztosan tudunk, akkor az az, hogy a természetről alkotott elképzeléseink visszatekintve gyakran tévesnek tűnnek.

(Forrás: Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk