A csapadékmennyiségtől a hőmérsékletig számos rajtunk kívül álló tényező befolyásolja a mezőgazdaság helyzetét. A globális felmelegedés miatt folyamatosan változó viszonyokhoz kell alkalmazkodniuk a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó szakembereknek, ez pedig kedvenc ételeink ízére is hatással van.
Fel kell készülnünk arra, hogy a klímaváltozás következtében a jövőben teljesen más ízű lesz az eper, az alma vagy éppen a sertéssonka
– írja a National Geographic.
Kezdjük az utóbbival: a világ egyik leghíresebb, egyben legdrágább sonkája a jamón ibérico, azaz az ibériai sonka. Az ínyenc húsféle az ibériai sertésből készül, melyet speciális körülmények között tartanak a lehető legjobb ízélmény elérése érdekében. Csakhogy a sertés élőhelye alaposan megváltozott az utóbbi időben. Az állatok a dús, árnyas legelőket és a tölgyfa makktermését szeretik, azonban az évek óta tartó szárazság miatt egyre kevesebbet találnak ezekből.
Ez is érdekelhet: A klímaváltozás miatt egyre kisebbek a bálnák, a szakértők aggódnak
Ibériai sonka
Fotó: Shutterstock
Lehet persze módosítani a sertések étrendjén, de akkor a belőlük készülő sonka íze is változni fog, amit a fogyasztók is megéreznek majd.
Az ibériai sonka esete csak egy példa a sok közül, gyakorlatilag az összes általunk ismert étel íze meg fog változni a jövőben. Milliónyi tényező hatással van egy étel ízére a talajösszetételtől a levegő nedvességén át a hőmérsékletig – a klímaváltozás ezekre mind-mind befolyással van.
Matt Schwab is aggódva tekint a jövőbe. A férfi két osztrigafarmot üzemeltet az Észak-Karolinában található New River folyón. A New River vize félig sós, félig édes, azonban a tengerszint megemelkedésével az inga egyre inkább a sós víz irányába billen, ami miatt az osztrigák is elveszítik jellegzetes ízüket.
Osztriga
Fotó: Unsplash
A gyümölcsök is áldozatául esnek a felmelegedésnek, így például az eper- és almafajták zamatára sem fogunk ráismerni néhány évtized múlva.
A változásokat aligha tudjuk már visszafordítani, így egyet tehetünk: alkalmazkodunk hozzájuk.
A fogyasztók bizonyára hozzászoknak majd az új ízekhez is, a nagy mezőgazdasági cégek pedig technológiai fejlesztésekkel próbálnak majd ellentartani a folyamatoknak. A kistermelőknek azonban sokkal nehezebb dolguk lesz: alighanem sokan kénytelen lesznek lehúzni a rolót.
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Nem találnád ki, melyik országban eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt
Az ibériaisertés-tenyésztők próbálnak optimisták maradni:
A természet mindenhez alkalmazkodik. Megváltozik, de alkalmazkodik az új kihívásokhoz
– fogalmaz egyikük.
Mi sem tehetünk mást.