hullámzó víz
Getty

A globális felmelegedés az óceánok fenekét sem kíméli

Gyorsabban emelkedik a hőmérséklet az óceán legmélyebb pontjain, mint korábban gondolták.

Az óceánok melegedése hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez és az olyan extrém időjárási jelenségek, mint például a hurrikánok kialakulásához.

Hiába van messze az emberiségtől, és a fosszilis tüzelőanyagok égetésének helyétől, még a koromsötét, fagyos óceánvíz feneke is melegszik - állítja egy tanulmány, a már egy évtizede folyó mérés adataira támaszkodva.

Az Atlanti-óceán négy különböző mélységében lévő állomások Uruguay partjainál rögzítik az adatokat. 2009 és 2019 között az itt található víz hőmérséklete az 1360- és 4757 méter közötti pontokon 0,02-0,04°C-al nőtt.

Ez kevésnek tűnhet, de mégis jelentős.

„Ha belegondolunk, mennyire hatalmas az óceán tömege, ez elképesztő mennyiségű plusz hőt jelent"

– mondta Christopher Meinen, az USA Nemzeti Óceáni- és Légköri Igazgatóságának (NOAA) óceánkutatója, és a tanulmány vezető szerzője.

Bár eddig is az volt a konszenzus, hogy az óceán mélye melegszik, a tudósok egy kutatóhajóról tízévente gyűjtött adatsorra tudtak csak támaszkodni, így a közelmúltból nem voltak adataik. Az éghajlati modellek szerint a szennyezés egyre mélyebben fejti ki a hatását az óceánokban, és a század végére ez már a mélyóceáni ökoszisztémát is fenyegetni fogja.

A Földet érő hő nagyjából 90%-át az óceánok nyelik el: hiába a lassúnak tűnő melegedés a mélyvízi tömegnél, a hőváltozástól a víz molekulái kicsivel nagyobb helyet foglalnak, ami ekkora mennyiségnél jelentős térfogatváltozást eredményez, ez pedig hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez is. Összehasonlításképp, a szárazföld- és az óceán felszíne 2009-ben 0.56°C-al, 2019-ben pedig már 0.95°C-al volt magasabb a hosszú távú átlagnál, tehát itt jóval észrevehetőbb az emelkedés.

A kutatók szerint az óceánmélyi hőmérsékletet legalább évente mérni kellene, hogy fel lehessen térképezni a hosszútávú hatásokat is.

(The Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk