Pedro Pascal a The Last of Us jelenetében (2023)
Fotó: Profimédia

The Last of Us-valóság: egyre több gomba alkalmazkodik ijesztően a globális felmelegedéshez

Ha játszottál a The Last of Us című videojátékkal, vagy nézed a tévéadaptációt, ismerős lehet az emberiség nagy részét megfertőző mutáns gomba ötlete − és most már némi tudomány is alátámasztja ezt.


Bár még nem állunk a The Last of Usban ábrázolt társadalmi apokalipszis küszöbén, kutatók kimutatták, hogy a kórokozó gombák hogyan válnak egyre ellenállóbbá a melegedő éghajlaton a testünkben lévő hővel szemben. Eddig a hő volt az, ami a legtöbbet tett azért, hogy megvédjen minket a gombáktól, de ahogy ezek a kórokozók alkalmazkodnak a folyamatosan melegedő bolygóhoz, egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Ez is érdekelhet: The Last of Us: van esély az gombák okozta apokalipszisre?

Ezek nem fertőző betegségek a szó szoros értelmében; a gombákat nem adjuk át egymásnak. A gombák spóráit állandóan belélegzzük, és az immunrendszerünk kész arra, hogy felvegye velük a harcot

− mondja Asiya Gusa molekuláris genetikus és mikrobiológus, az észak-karolinai Duke University School of Medicine munkatársa.

A csapat részletesen megvizsgálta a Cryptococcus deneoformans nevű kórokozó gombát, laboratóriumi körülmények közé helyezve és 30 °C-ról 37 °C-ra emelve a hőmérsékletét. Ezek a hőstresszek jelentősen megváltoztatták a gomba genetikai tájképét.

Ha tovább olvasnál: 5 posztapokaliptikus sorozat a Last of Us következő részéig

The Last of Us jelenetk\u00e9p (2023)

Fotó: Profimédia

Különösen az „ugró gének", vagyis a DNS-en belüli transzpozíciós elemek mozogtak nagyobb mértékben. Kifejezetten a T1, Tcn12 és Cnl1 ugró gént követték nyomon. A géneken és a genomon belüli elmozdulásaik azt sugallták, hogy megváltoztathatják a gének kódolásának módját, és esetleg gyógyszerrezisztenciát vezethetnek be. Még nem teljesen világos, hogy mi lehet ennek a fokozott aktivitásnak a végeredménye.

További vizsgálatokat végeztek egereken, ahol a transzpozíciós elemek aktivitása még kifejezettebb volt. A kutatók úgy gondolják, hogy az állatban való tényleges jelenlét, annak immunválaszával és egyéb folyamataival együtt növelheti a mozgást.

Azért még nem kell földalatti bunkert építeni: ez a kutatás még korai stádiumban van. Ráadásul a gombaspórák általában nagyobbak, mint a vírusok, így az olyan óvintézkedések, mint az arcmaszk, hatékonyabbak ellenük.

A következő lépés a gombafertőzés kiújulásán átesett emberek kórokozóinak vizsgálata. Az ilyen fertőzések már most is évente több százezer ember halálát okozzák, de jelenleg csak a súlyosan immunhiányos emberek vannak veszélyben. Gusa is elismeri a The Last of Us hasonló témáját:

A gombás megbetegedések száma egyre nő, főként azért, mert egyre több a legyengült immunrendszerű vagy alapbetegségben szenvedő ember.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk