A pókok is álmodnak – 2022 legfurább tudományos felfedezései

A pókok is álmodnak – 2022 legfurább tudományos felfedezései

2022-ben sem unatkoztak a tudosók – hiszen ebben az évben is megannyi érdekes felfedezéssel találkoztak, talán még olyanokkal is, amire soha nem gondoltak volna. Íme!


A méhek halak?

A kaliforniai törvények szerint a méhek halak. Biológiai értelemben természetesen a méhek nem számítanak halnak, amint azt a kaliforniai harmadik kerületi fellebbviteli bíróság bírái ítéletükben megjegyezték. Azonban mégis úgy döntöttek, hogy a poszméhek gerinctelenek közé sorolhatók, így ők is védelmet élveznek a kaliforniai veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvény értelmében, amely korábban nem védte őket.

Ez is érdekelhet: Hogy is van ez? 5 tudományos rejtély, ami zavarba hozza a kutatókat

Pókok álma

Az ugrópókok szem- és lábmozgását figyelő kutatók észrevették, hogy az aprócska ízeltlábúak retinájának csövei alvás közben rendszeresen mozognak, ami egybeesik azzal az időszakkal, amikor a lábaikat rángatják. Ez pedig az első bizonyíték lehet a REM-alvásra szárazföldi gerincteleneknél.

 A pingvintojások főzéskor átlátszóak

Nem túlzottan étvágygerjesztő dolog a pingvintojás fogyasztásának gondolata, azonban érdekes, hogy főzés közben szinte teljesen átlátszó.

Mi volt a  vécépapír előtt?

Egy furcsa tény: az első WC-papírt csak 1857-ben gyártották. Előtte az embereknek más módszerekre kellett hagyatkozniuk, hogy tisztálkodjanak. Míg Kínában a pamutszövetbe tekert bambuszpálcikát részesítették előnyben, addig az európaiak egy kissé eltérő, szivacsos technikát alkalmaztak.

Ez is érdekelhet: Elkészítették a leglátványosabb térképet a teljes, ismert univerzumról

Pókokból készült robotok

A Rice Egyetem munkatársai elhullott pókok felhasználásával hoztak létre markolószerű eszközöket. A pókok lábaiban egyetlen hajlító izom található, ez húzza befelé a végtagot. A mozgást pedig egy hidraulikus rendszer irányítja. Az állat testének közepén található kamra, a proszóma folyadékot bocsát ki, hogy kinyíljon a láb. Az egyes végtagokhoz külön szelepek tartoznak, ezért is van az, hogy a pókok összegömbölyödnek, amikor elpusztulnak.


A figyelmetekbe ajánljuk