univerzum

Illusztráció

Elkészítették a leglátványosabb térképet a teljes, ismert univerzumról

A világegyetem méretét és korát nehezen lehet épp ésszel felfogni. Egy térkép segítségével viszont megpróbálkozhatunk vele.

A Johns Hopkins Egyetem csillagászai összeállítottak egy lenyűgöző új térképet, amely az ismert világegyetemet mutatja be teljes pompájában: a térkép mintegy 200 ezer galaxist ábrázol pontokként, amelyek egészen az univerzum megfigyelhető határaiig terjednek.

A Sloan Digital Sky Survey égboltfelmérő rendszerének 20 év alatt összegyűjtött adatait felhasználva a galaxisok valós helyzete és színe látható, amelyen a felhasználók könnyedén végigpörgethetik az évmilliárdokat.

Ugyan készültek már más térképek is a világegyetemről, de minden bizonnyal egyik sem volt ilyen részletes: a mostani fejlesztésben korábban nem publikált adatokat használtak, és a Futurism cikke szerint ez az eddigi legátfogóbb kozmikus térkép, amely az átlagemberek számára készült.

Asztrofizikusok világszerte évek óta elemzik ezeket az adatokat, amelyek tudományos cikkek és felfedezések ezreihez vezettek. De senki nem vette a fáradtságot, hogy egy olyan térképet készítsen, amely szép, tudományosan pontos és a nem tudós emberek számára is hozzáférhető. A célunk az, hogy megmutassuk mindenkinek, hogyan is néz ki valójában az univerzum

– mondta a térkép készítője, Brice Ménard, a John Hopkins professzora egy sajtóközleményben.

A térkép legszűkebb pontja otthonunkból, a Tejútrendszerből indul ki, amelyet a Földtől akár kétmilliárd fényévre lévő spirálgalaxisok világoskék pöttyei vesznek körül. Távolabb rövid időre sárga szín veszi át az uralmat, ahol az elliptikus galaxisok túlragyogják a halványabb spirálgalaxisokat.

Ezután a térkép egy élénk vörös színárnyalatba vált át. Ezek szintén elliptikus galaxisok, de a vöröseltolódásnak nevezett jelenségnek köszönhetően sárga fényük vörösre nyúlik.

Mögötte egy hatalmas kékség következik, ahol a pontok a kvazárokat, a távoli galaxisok középpontjában lévő fényes szupermasszív fekete lyukakat jelképezik.

A világegyetem utolsó előtti, hidrogéngázba burkolózó határán még néhány tévelygő vörös pont is található, amelyek vöröseltolódott kvazárokat ábrázolnak.

Végül a térkép 13,7 milliárd fényévre, végződik, ahol már csak a kozmikus mikrohullámú háttér látszik.

A térképet ITT lehet böngészni.


A figyelmetekbe ajánljuk