black hole galaxy illustration

Az univerzumunk szimulációjaként funkcionáló virtuális univerzum arra szolgál, hogy tesztelhessék, különböző anyagváltozások hogyan hatnak a folyamatosan táguló univerzumunkra.


Mivel az űrkutatásnak több másik tudományággal szemben vannak olyan korlátai, hogy csak korlátozott az a minta, amiből dolgozni tudnak a tudósok, továbbá nagyrészt nagyon távoli dolgok megfigyeléséből kénytelenek következtetéseket levonni a világunk működésének megértéséhez. Éppen ezért van nagy hasznukra a modern technológia a számtalan modellezési és szimulációs lehetőségeivel.

Most Uchuu néven létrehoztak egy olyan virtuális mását az univerzumunknak, ami a miénkhez hasonlóan ugyanúgy folyamatosan tágul. Mindez abban lesz segítségükre, hogy így le tudják modellezni a szimulációban, hogy bizonyos változások hogyan hatnak a környezetükre. Apró változások ugyanis képesek nagyon sok mindent megváltoztatni az univerzumban.

Az elkészüléséhez 40 ezer számítógépalapot használtak és 20 millió számítógépórányi munka van benne. Ez idő alatt több, mint 3 betabyte-nyi adatot halmoztak fel, ami nagyjából 3 ezer terra, továbbá 3 millió gigabyte, ha emberi léptékkel szeretnénk felmérni. Cserébe egy kompressziós technológiának hála az egész mindössze 100 terrabyte helyet foglal.

Amennyiben pedig van ennyi tárhelyed, akár le is töltheted. Amennyiben viszont nincs 100 terrányi szabad helyed, ez esetben online is belekukkanthatsz az online zsebuniverzumba a Skies & Universes weboldalán.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk