szivárvány a hegyek felett
Fotó: Shutterstock

​Miért nincs a szivárvány színei között a fekete, a barna és a szürke?

Sokan láttunk már szivárványt az égen, amikor az esős idő közben vagy közvetlenül utána kisütött a nap. Ám ahhoz, hogy szivárványt lássunk, többféle körülménynek kell stimmelnie.


Vízcseppekre van szükségünk a levegőben − lehet eső vagy akár köd is −, a Napnak a hátunk mögött kell állnia, és elég alacsonyan kell lennie a talajhoz képest. A szivárványt ugyanis a vízcseppeken áthaladó fény hozza létre. A Napból érkező fény számunkra fehérnek tűnik. A mindennapi életben látott fehér fény azonban valójában különböző színek keverékéből áll. Amikor a fény áthalad egy esőcseppen, ezek a színek szétválnak.

Ha tovább olvasnál: Egyre több szivárvány lehet a Földön − ez áll mögötte a tudósok szerint

​A fény hullámai

Ránézésre nem is gondolnánk, de a fény hullámokban halad. A szivárvány minden egyes színének más-más „hullámhossza" van. Ez azt jelenti, hogy a hullámcsúcsok közötti távolság minden szín esetében más-más hosszúságú. A színeket a legrövidebb hullámhosszúságú ibolyától a leghosszabb hullámhosszúságú vörösig „látható spektrumnak" nevezzük.

Az esőcseppek inkább kis golyó alakúak, mintsem a gyakran ábrázolt könnycseppek. Amikor a fény egy ilyen kis vízgömböt ér, a fény irányt változtathat. Ezt „fénytörésnek" nevezzük. A különböző hullámhosszak mindegyike kicsit eltérő mértékben törik meg. Ha a fény megfelelő szögben éri az esőcseppet, a fénytörés szétválasztja a hullámhosszakat a különböző színekre. A színek sorrendjét az határozza meg, hogy milyen hosszú a hullámhosszuk.

Ez is érdekelhet: Vajon tényleg szivárványt fotóztak a Marson?

sziv\u00e1rv\u00e1ny Porto felett

Fotó: Shutterstock

Amikor a szivárványról tanulunk, azt tanítják nekünk, hogy hét szín van: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és ibolya. De ez nem teljesen igaz.

​A szivárvány színei

A különböző színek egymásba olvadnak, és nehéz megmondani, hol végződik az egyik szín, és hol kezdődik a másik. Van, ahol keverednek a színek – például a kék és a zöld egymás mellett van a színspektrumban, ezért látunk türkizt ott, ahol egymásba olvadnak. Néhány szín azonban olyan színek keveréke, amelyek nem egymás mellett vannak a spektrumban.

A barna például a vörös és a zöld keveréke. De a szivárványban a vörös és a zöld sávok nincsenek egymás mellett, ezért nem látjuk a barna színt megjelenni. Ugyanez a helyzet sok más szín esetében is, melyek, ily módon nem tudnak létrejönni.

Van azonban két szín, amelyet soha nem látnánk a szivárványban − a fekete és a fehér. A fekete a színek hiánya − ezt látjuk, amikor egyáltalán nincs fény. A fehér pedig az összes szín együttes kombinációja. Amikor a fényt az esőcseppek megtörik, a fehéret szétválasztják, vagyis az már nem fehér többé. A szürke a fekete és a fehér keveréke, és mivel a szivárványban soha nem láthatunk feketét és fehéret, a két szín keverésével létrehozott színeket sem láthatjuk.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk