mars rainbow nasa

Igen népszerűvé vált a szivárványszerű jelenséget megjelenítő fotó.


A NASA Perseverance nevű marsjárójának legutóbbi képe hamar felröppent, mivel az emberek egy szivárványt véltek felfedezni rajta. Ám a szivárvány felbukkanása a Marson elég valószínűtlen.

Először is, mitől szivárvány a szivárvány? A jelenségnek szüksége van vízcseppekre a levegőben, a Nap sugarai mellett. A sugarak prizmaszerűen hatolnak át a vízcseppeken, ebből lesz a szivárvány. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a Nappal ellentétes irányban fényes, színes ívet láthatunk az égbolton.

De mi történt a Marson? A NASA Pathfinder küldetése a szivárványhoz hasonló dolgot figyelt meg, ám a vörös bolygó légköre nagyon hideg és száraz, nem fordulhat elő szivárvány rajta. Noha korábban már figyeltek meg szivárványszerű jelenséget a marson a légkör jégkristályai miatt, a magyarázat ezúttal ennél jóval hétköznapibb: a fotón egy a kameralencse villanását láthatjuk.

A szivárványkép több napon keresztül is megjelenik ugyanabban a helyzetben, innen is tudhatjuk, hogy csakis a kamera egyik tulajdonsága okozhatja a látványt.

Szivárványok azonban előfordulhatnak más bolygókon, a kénsavcseppek jelenléte miatt a Vénusz légkörében, vagy a Titánon például, a Szaturnusz legnagyobb holdján, ahol metán szokott esni.

(Forrás: IFL Science)


A figyelmetekbe ajánljuk