szivárvány egy legelő felett, háttérben kis ház, elöl fa
Fotó: Shutterstock

Egyre több szivárvány lehet a Földön − ez áll mögötte a tudósok szerint

A szélsőséges éghajlatváltozás egyik szokatlan következménye lehet, hogy 2100-ra akár 5 százalékkal is nőhet a szivárványok gyakorisága a Földön.


Az éghajlatváltozás kevésbé nyilvánvaló hatásait modellező új tanulmány kutatói ezt a növekedést az év azon napjainak számában mérik, amelyeken legalább egy szivárvány észlelésére alkalmasak a körülmények.

Ez is érdekelhet: Elkezdett növekedni a földi napok hossza, de senki nem tudja, miért

A tudósok a tömegek által gyűjtött képek, globális éghajlati adatok és egy számítógépes modell segítségével megállapították, hogy a szárazföldi területek 21-34 százalékán kevesebb ilyen „szivárványos nap" lesz, míg 66-79 százalékán a szivárványok száma növekedni fog a világ felmelegedésével.

Bár a szivárványok számának növekedése nem sok vigaszt jelenthet a széleskörű szárazság és az özönvízszerű áradások mellett, a kutatócsoport azt szeretné, ha az ilyen, kevésbé kézzelfogható változásokat az éghajlatváltozás előrejelzéseiben is figyelembe vennék, hogy rávilágítsanak arra, mennyire megváltozhat a természeti világunk.

Hasonló témában: Vajon tényleg szivárványt fotóztak a Marson?

sziv\u00e1rv\u00e1ny a hegyes t\u00e1j felett

Fotó: Shutterstock

Az előrejelzéseket a Flickr fotómegosztó oldalon nyilvánosan elérhető szivárványokról készült több tízezer fotó tanulmányozásával készítették. Ha a helyszínt rögzítették, ezeket a képeket a csapadékról, a felhőtakaróról és a Nap szögéről szóló térképekkel vetették össze. Ezután a csapat ezeket a valós adatokat arra használta, hogy betanítson egy olyan modellt, amely megjósolja a globális éghajlat változását az elkövetkező években.

Azt találták, hogy a kisebb népességű, magasabban fekvő és magasabb szélességi fokokon elhelyezkedő területek − mint például a Tibeti-fennsík − fognak a legtöbbet profitálni a szivárványos napok általános növekedéséből.

Ha az elkövetkező években a szivárványok észlelésére legalkalmasabb helyeken szeretnél lenni, a szigetekre kell menned. Különösen a Hawaii-hoz hasonló szigetek lesznek továbbra is a szivárványok lelőhelyei a domborzatuk miatt.

Ez azért van, mert a szigetek domborzata a napi tengeri szellők során megemeli a levegőt, és lokális záporokat hoz létre, amelyeket tiszta égbolt vesz körül, és amelyek beengedik a Napnak, hogy fenséges szivárványokat hozzon létre

− mondja Steven Businger légkörkutató, a Mānoa-i Hawaii Egyetem munkatársa.

A kutatók nem mentek túlságosan mélyre annak megvitatásában, hogy a szivárványok gyakoriságában bekövetkező ilyen változások hogyan befolyásolhatják a hozzáállásunkat vagy a közérzetünket − de beszéltek arról, hogy a szivárványokkal kapcsolatos hosszú közös múltunk van, amelyek világszerte áthatják az emberi kultúrát, és egészen az ókorig nyúlnak vissza.

És érdemes elgondolkodni azon a kapcsolaton, amelyet az olyan jelenségek, mint a szivárványok (valamint a délibábok és a sarki fény) teremtenek az emberiség és a természet között. Az éghajlati válság sikeres kezelésének kihívása részben abban áll, hogy törődjünk eléggé a természeti környezetükkel ahhoz, hogy meg akarjuk védeni.

A sűrűn lakott és feltehetően szmogos területeken, valamint az előrejelzések szerint több száraz napot és kevesebb csapadékot hozó területeken várhatóan kevesebb szivárványt látunk majd − ez kijózanítóan emlékeztet arra, hogy mit veszíthetünk el mindannyian.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk