Ez nem kalitka, sokkal inkább játék – mit érdemes tudni a színtanácsadásról?
Fotó: Czukor Zoltán

Ez nem kalitka, sokkal inkább játék – mit érdemes tudni a színtanácsadásról?

Egyre többször találkozhatunk a színtanácsadás fogalmával. A jelenséggel foglalkozó közösségimédia-bejegyzések alatt azonban vegyesek a kommentek: míg egyesek értelmetlen hóbortnak tekintik, akadnak olyanok is, akik komoly érvekkel állnak ki a színanalízis mellett. Sipos Viktória színtanácsadóval beszélgettünk.


Művészettől a hétköznapokig

Talán kevesen gondolják, de a színtanácsadás Johannes Itten svájci festő elméletére vezethető vissza. A művész megfigyelte tanítványait szabadgyakorlat közben, hogy milyen színekhez nyúlnak előszeretettel saját festményük megalkotásánál. Idővel észrevette, hogy azoknál az embereknél, akiknek sötét haja, de világos bőre van – tehát erős kontrasztokkal rendelkeznek – hasonló harmóniák jelennek meg képeiken.

Itten úgy gondolta, hogy talán automatikusan vonzódunk saját esztétikánkhoz.

Nem véletlen, hogy vannak bizonyos színek, amikhez ragaszkodunk.

Shutterstock

Később megjelent a színes film, ahol a filmkészítők is előszeretettel használták ki a színek erejét. A huszadik század elején még leginkább csak pszichológiai hatásokat próbáltak elérni. A szakértők arra figyeltek, hogy bizonyos árnyalatokkal milyen érzelmi kötődést lehet teremteni, és ez miképp hat a nézőkre.

Majd szépen lassan a trend átszivárgott a hétköznapi emberek körébe is, ahol a színek arcra és bőrre gyakorolt hatásával kezdtek kísérletezni a szakmabeliek. A nyolcvanas évek magazinjai pedig a háziasszonyokat igyekezett megszólítani azzal az érvvel, hogy a

színtanácsadás a tökéletes módszer, amelynek segítségével kevés erőfeszítéssel is vonzók lehetnek.

Magyarországon a kilencvenes években kezdett teret hódítani a színanalízis, de talán napjainkban éli virágkorát. Sipos Viktória színtanácsadó elárulta, hogy melyek a legnagyobb tévhitek, hogy miképp ajánlott értelmezni egy tanácsadást, továbbá hogy kiknek lehet valóban szüksége rá.

 A „divatozásnál" több

A színtanácsadás nem kalitka, sokkal inkább játék. Nem arról szól, hogy mostantól egyetlen színt hordhatunk csak, sőt! Bátran válogathatunk más típusok palettáiról is a különböző színharmóniák segítségével

– kezdte Sipos Viktória, majd hozzátette:

Az utcán nincs színrendőrség, mindenkinek lehet rossz kedve, amikor kevésbé érdekli az öltözéke és inkább elbújna, végső soron pedig mindenki magának alakítja ki a ruhatárát. Ugyanakkor nagyon sok embernek szüksége lehet erre a mankóra, mert ez egy hasznos tudás. De nem az a legfontosabb, hogy egy vendég tudja, milyen típus, hanem, hogy valóban lássa a színek hatását saját magán.
sipos vikt\u00f3ria sz\u00edntan\u00e1csad\u00f3

Sipos Viktória

Fotó: Czukor Zoltán

A szkeptikusok azonban megkérdőjelezik a színtanácsadás létjogosultságát. Sipos szerint az, aki nem hisz benne, annak nemes egyszerűséggel nincs erre szüksége. Viszont akinek van, az megkaphatja a segítséget, amire vágyik. Lehet, hogy egy nőnek alapvetően nem is a színeire van szüksége, hanem arra, hogy elmenjen egy tanácsadásra és szépnek lássa magát. De gyakori az is, hogy a nők szülés után keresik önmagukat, változik a testük, átalakul a ruhatáruk és sokkal funkcionálisabb lesz az öltözködésük. A színtanácsadás pedig segíthet abban, hogy visszataláljanak magukhoz.

A szín csak egy ajtó, amin beléphetünk ebbe az új világba.

Fotó: Czukor Zoltán

Elképzelhető, hogy teljesen máshol van elakadása egy vendégnek, de leül, beszélgetünk, és rájön, hogy mik azok a dolgok, amivel valóban érdemes lehet foglalkoznia.

– tette hozzá, de szerinte ennek ellenére nemcsak a harmincas, negyvenes vagy az ötvenes nők számára lehet jó opció a tanácsadás, hanem akár a Z generációs nemzedéknek is:

Sokkal tudatosabbak, fontos számukra az önismeret és akár a fenntarthatóság. Nekik több mindent kell szűrniük, hiszen a fast fashion jelenléte rendkívül erős, ezzel pedig egy csomó felesleges kiadást is megspórolhatnak.

Hiszen ha valaki tisztában van azzal, hogy milyen színekkel érdemes kísérleteznie, elkerülheti az impulzív vásárlást. A színtanácsadó azonban kiemelte, hogy a cél mindig egy: jól érezni magunkat a bőrünkben.

„Nem kell lemondani a feketéről, ha szereted."

Fotó: Czukor Zoltán

Milyen egy tanácsadás?

Bár a közösségi médiában egyre több filterrel és teszttel találkozhatunk, amelyek elárulják, melyik színtípushoz tartozunk, Sipos szerint ezeket a módszereket inkább kerüljük:

Egy tanácsadáson smink nélkül kell megjelenni. Ilyenkor letakarjuk a hajat is, tehát semmi nem látszik, csak a bőrtónus dominál. A természetes harmóniát keressük.

Az online és a lámpafénynél történő tanácsadás nem túl megbízható.

Sipos Viktória

Színtípusok

A hasonló színharmóniával rendelkező embereket színcsoportokba osztják, amelyeket a négy évszakról neveztek el. Az évszak elnevezések viszont félrevezetőek lehetnek, ha kizárólag hőmérsékleti jellemzőikre gondolunk. A helyes megközelítés az évszak külső megjelenése, illetve minden színtípusnak megvan a maga színskálája.

Kis érdekesség, hogy a szakma szerint egyetlen szín van, ami mindenkinek jól áll, ez pedig a tengerészkék.

Az évszakoknak is vannak különféle altípusai az élénktől a törtig.

Shutterstock

A figyelmetekbe ajánljuk