Egy teljesen új kék színt szintetizáltak kémiai elemekből

Az Oregoni Állami Egyetem vegyészei új színt hoztak létre ismert kémiai elemekből.


Az ittrium, indium és mangán összekeverésével és hevítésével vadonatúj kék színt hozhatunk létre. YInMn Blue-nak nevezték a vegyészek a szervetlen kék pigmentet, amely több száz éve az első, nem természetes módon előállított kék szín. A színt még 2009-ben hozták létre, de csak most hagyták jóvá általános használatát, noha a Shepherd Color Company nevű cég 2016-ban megvette a hozzáférési jogokat.

Mi az emberiség kapcsolata a kék színhez? Az emberek egészen sokáig figyelmen kívül hagyták a kék színt, a barlangrajzokon például, az afrikaiakat leszámítva, nem szerepel a szín. Érdekesség, hogy sem a Bibliában, sem pedig Homérosz Odüsszeia című művében nem található meg a kék színre való utalás. A tenger színét Homérosz például bor-sötétnek nevezi.

Az ókorban valószínűleg egyszerűen nem volt szavunk a kékre. Először az egyiptomiak adtak nevet a kéknek, ─ ḫsbḏ-ỉrjt ─ mivel rengeteg ékszerben használtak fel kék köveket. Az első kék festéket is Egyiptomban állították össze fűtött mészkőből, homokból és azuritból.

A legkorábbi sikeres festék lett Európa első nagy kékje, amely az afganisztáni Bamiyan 6. századi buddhista festményein jelent meg először. A 14. és 15. században Európába ultramarin (melynek jelentése a tengeren túlról) néven szállították. Ám csak drága, megrendelésre készült műalkotásokban használták.

Vermeer eladósította családját az ultramarin szín megvásárlása miatt, Michelangelo pedig nem fejezte be The Entombment című művét, mivel nem engedhette meg magának az ahhoz szükséges ultramarint. A költségspektrum másik végén az Indigofera tinctoria növényből készült megfizethető kék színű indigó állt, amelyet a 16. században hoztak be Európába.

1706-ban Johann Jacob Diesbach német festékgyártó véletlenül előállt a Berliner Blau-val, vagyis a porosz kékkel. Úgy találta meg a színt, hogy a hamuzsírba állati vér került. 1802-ben Louis Jacques Thénard francia kémikus továbbá felfedezte a kobaltkéket kínai porcelánban használt 8. és 9. századi kék pigmentek alapján. A cerulean kék volt az utolsó olyan híres kék szín, amelyet az YInMn Blue előtt vezettek be, ezt Albrecht Höpfner találta fel 1789-ben.

Hogy született meg az új szín? Andrew Smith kémia szakos hallgató a mangán-oxidot körülbelül 1200 Celsius fokra melegítette, hogy megvizsgálja annak elektronikus tulajdonságait. Meglepetésére a hőségből ragyogó kék vegyület jelent meg, ennek kísérletezéséből született meg az YInMn Blue.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk