éjszakai égbolt

A Hold, a Vénusz és a Jupiter is találkozik az éjszakai égbolton - itt tudod megnézni!

Az éjszakai égbolt három legfényesebb objektuma – senkinek sem kell túl sokat gondolkodnia ahhoz, hogy rájöjjön a Holdról, a Vénuszról és a Jupiterről van szó, melyek külön-külön is gyönyörűen mutatnak, együtt pedig a látvány lélegzetelállító. Nem is jelennek meg túl sokszor az égen egyszerre, február 22-én azonban kivételt tesznek. Mutatjuk, hol lehet megnézni a különleges együttállást!


Az égi jelenség oka egészen egyszerű: a Hold pont egyszerre kerül – űrbéli mértékeket tartva – egészen közel a Vénuszhoz és a Jupiterhez. A Föld testvérégiteste először a Vénuszt, majd nem sokkal ezután a Naprendszer legnagyobb bolygóját, a gázóriás Jupitert közelíti meg.

A jelenség Magyarországról sajnos nem lesz látható, ez az éjszakai égbolt legnagyobb hazai rajongóit azonban ne kedvetlenítse el, az internet korában ugyanis már minden lehetséges.

A Virtual Telescope Project például élőben közvetíti majd az eseményt saját YouTube-csatornáján, amit aztán rögzítenek is, így azok is visszanézhetik, akik a streamelés pillanatában épp nem értek rá.

A közvetítés egyébként este 8 óra körül kezdődik.

Ez is érdekelhet: 3,32 milliárd égi objektum egy hatalmas képen a Tejútrendszerről

A Hold és a Vénusz együtt az égbolton.

Shutterstock

2023. február 22-én, nem sokkal napnyugta után a Hold, a Vénusz és a Jupiter az égbolt ugyanazon pontján, nyolc fokon belül lesz

– írta közleményében Gianluca Masi, a VTP vezetője.

A Hold kezdetben csak megközelíti a két égitestet, majd átcsúszik azoknak átellenes oldalára. Ezt a jelenséget a csillagászatban konjunkciónak nevezzük, mely a Hold és Vénusz esetében – magyar idő szerint – hajnali 2 óra körül, a Jupiter esetében pedig 2:38 körül ér véget.

Az együttállás során mindegyik objektum a Halak csillagképben lesz, a Hold azonban a Cet csillagképbe fog átkúszni, amikor a legközelebb kerül a Jupiterhez.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk