Tejútrendszer

3,32 milliárd égi objektum egy hatalmas képen a Tejútrendszerről

Az év elején készített fotó a Tejútrendszerben található csillagok megdöbbentően nagy számát tárja fel. A chilei Cerro Tololo Inter-American Observatory több teleszkópjáról összegyűjtött, nemzetközi együttműködésben készült lenyűgöző alkotás 3,32 milliárd égi objektumot örökít meg.


A kép a Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2) segítségével készült, és minden eddiginél részletesebben mutatja be a világűr ezen részét – a fotó teljes éjszakai égbolt mintegy 6,5 százalékát teszi ki, és a Tejútrendszer galaktikus síkjára összpontosít, ahol a galaxis tömegének nagy része található.

Ez is érdekelhető:Csillagászok megtalálták a Tejútrendszer „tükörképét" évmilliárdokkal ezelőttről

A mintegy 260 órányi megfigyelést igénylő új kiadás a 2017-ben megosztott adatokat követi.

A DECaPS2 sikerének egyik fő oka az, hogy egyszerűen egy olyan régióra irányítottuk, ahol a csillagok sűrűsége rendkívül magas, és gondosan ügyeltünk a szinte egymás tetején megjelenő források azonosítására. Ez lehetővé tette számunkra, hogy a megfigyelt objektumok számát tekintve a legnagyobb olyan katalógust hozzuk létre, ami egy kamerával készült

– mondja Andrew Saydjari csillagász a massachusettsi Harvard Egyetemről.

A nagy sűrűség azonban problémás is lehet, hiszen a hatalmas kiterjedésű űrpor és a csillagok fénye teljesen eltakarhatja a halványabb objektumok fényét. Azáltal, hogy a DECam mind az optikai, mind a közeli infravörös hullámhosszú tartományban mér, áthidalja ezeket a problémákat.

A kutatócsoport egy speciális adatfeldolgozási technikát is alkalmazott, hogy jobban megbecsülje, hogyan kell kinéznie az egyes csillagok hátterének, így több objektumot lehet tisztábban megfigyelni, és javul a kép általános pontossága.

Az önálló képek mellett a csillagászok egy interaktív verziót is közzétettek azok számára, akiket érdekelnek az égbolt egyes helyei és részletei.

A figyelmetekbe ajánljuk