tejútrendszer
Shutterstock

Csillagászok megtalálták a Tejútrendszer „tükörképét" évmilliárdokkal ezelőttről

A James Webb-űrtávcső felfedezhette a Tejútrendszerünk pontos mását évmilliárdokkal ezelőttről, mivel találtak egy másik galaxist, amely szinte tükörképe a mi fiatal galaxisunknak.


A nemrég felfedezett galaxis a The Sparkler, azaz Szikrázó becenevet kapta, mert körülbelül két tucat csillogó gömbhalmaz kering körülötte; emellett van ott néhány törpegalaxis is, amelyeket a galaxis már elnyelt – számol be a felfedezésről a ScienceAlert.

A James Webb felvétele a galaxist úgy mutatja, ahogyan akkor nézett ki, amikor az univerzum még csak négymilliárd éves volt, vagyis a jelenlegi korának körülbelül egyharmada. Ez arra utal, hogy a Szikrázó, akárcsak a Tejútrendszer, a kozmikus történelem korai szakaszában alakulhatott ki.

A kutatók szerint a galaxis ugyanazt a növekedési utat járhatja be, mint a Tejútrendszer, és körülbelül kilencmilliárd év múlva lényegében a ma ismert Tejútrendszerünk ikertestvére lesz.

A Szikrázó a Volans csillagkép irányában fekszik, jó messze: körülbelül 9 milliárd fényévre, az ősrobbanást követő pár milliárd évben születhetett.A Tejútrendszerhez hasonlóan a Szikrázó sem teljesen kialakult formában bukkant elő a kozmoszból.

Mindkét galaxis az anyag „túlsűrűsödéseként" (például semleges hidrogénfelhőként) indult az univerzum korai szakaszában – ezeket érdemes „galaxis-magként" elképzelni, amelyeket egymáshoz vonzott a gravitációs vonzásuk.

Ezután az a korszak következhetett, amikor a fiatal Tejútrendszer (és feltehetően a Szikrázó is) elkezdte bekebelezni a közeli törpegalaxisokat. Ez már egy nagy evolúciós lépés: lehetséges, hogy a mi galaxisunk tömegének legalább a fele ezekből az összeolvadásokból származik. Idővel az összes anyag a jól ismert spirális alakzatba olvadt össze, ahol ma a Nap és a legtöbb más csillag is létezik.

Ugyanazt az evolúciós utat fogja követni, mint a Tejútrendszer? 

A JWST adatai alapján úgy tűnik, hogy igen. Bár a galaxis tömege jelenleg csak töredéke a Tejútrendszerének – körülbelül 3 százaléka – , de ez változni fog, ahogy más, kisebb galaxisokat is bekebelez majd – a kutatók szerint pedig végül eléri a Tejútrendszer tömegét is.

Mindez azért is izgalmas, mert ezzel a csillagászok megérthetik, hogy mi történt a saját galaxisunk fejlődése alatt.

Ettől függetlenül a kutatók bíznak abban, hogy később további korai galaxist fedezhetnek fel és figyelhetnek meg, mivel így a Szikrázó fejlődésének jellemzőit és evolúcióját is jobban összehasonlíthatják a Tejútrendszerével.


A figyelmetekbe ajánljuk