tejút

A galaxis, mely otthont ad nekünk: hat érdekes tény a tejútrendszerről

A Tejútrendszer galaxisa a legjelentősebb az ember számára, hiszen ez ad otthon a Földnek is. De ha a lényegre térünk, a mi galaxisunk egy tipikus sávos spirál, akárcsak a világegyetem több milliárd másik galaxisa. De vessünk csak egy pillantást a Tejútrendszerre, hiszen rengeteg érdekes tényt tartogat számunkra.


Elferdült

​A Tejútrendszer egy körülbelül 120 000 fényév átmérőjű korong. A korong azonban nem tökéletesen lapos, a szomszédos galaxisoknak, a Nagy és a Kis Magellán-felhőnek köszönhetően elferdült. Ez a két galaxis úgy húzza a galaxisunkban lévő anyagot, mintha két kisgyerek kötélhúzósat játszana.

Több mint 200 milliárd csillagot tartalmaz


A Tejútrendszer csak egy közepes méretű galaxisnak számít, amelynek a becslések szerint 200 milliárd csillaga van. Az általunk ismert legnagyobb galaxis az IC 1101, amelynek több mint 100 billió csillaga van.

Nagyon poros és gázos

A Tejútrendszer látható anyagának körülbelül 10-15%-a porból és gázból áll, a többi csillag. Tiszta éjszakán a Tejút poros gyűrűje látható az éjszakai égbolton.

A középpontja egy fekete lyuk 


A legtöbb nagyobb galaxishoz hasonlóan a Tejútrendszer magjában is egy szupermasszív fekete lyuk található, a Sagittarius A*. Ennek a fekete lyuknak az átmérője a becslések szerint 14 millió mérföld, ami nem tartalmazza a beléje húzódó tömegkorongot. Ez a külső korong a Napunk tömegének körülbelül 14,6 milliószorosával rendelkezik.

Majdnem olyan régi, mint maga az Univerzum

A tudósok becslése szerint az Univerzum körülbelül 13,7 milliárd éves, a Tejútrendszer pedig körülbelül 13,6 milliárd éves. Bár a galaxis fő részei már az Univerzum korai időszakában kialakultak, a korong és a dudor csak körülbelül 10-12 milliárd évvel ezelőtt alakult ki teljesen.

Mozgásban van

Az űrben minden mozog, beleértve a Tejút is. A Föld mozog a Nap körül, a Nap mozog a Tejútrendszerben, és a Tejútrendszer cirkál az űrben. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, az ősrobbanásból visszamaradt sugárzást referenciapontként használják a térben mozgó dolgok sebességének mérésére. A Lokális galaxiscsoport, amelynek a Tejútrendszer is része, a becslések szerint körülbelül 600 km/s vagy 2,2 millió km/óra sebességgel mozog.


A figyelmetekbe ajánljuk