Az asztronómusok választ találtak a sötét anyag hiányára.


A sötét anyag egy olyan rejtélyes anyagfajta, amely a világegyetem 4,6 százalékát teszi ki, nem nyel el és nem bocsát ki semmilyen sugárzást, felgyorsítja az univerzum tágulását, valamint befolyásolja a galaxisok méretét.

A Riverside Kaliforniai Egyetem szakemberei rendellenességeket találtak néhány törpegalaxisban, úgy tűnik ugyanis, hogy némelyikben egyáltalán nincs sötét anyag. Ezek a galaxisok, szemben a Tejútrendszer 200-400 milliárd csillagával, olyan egymilliárd csillagot tartalmazhatnak.

A tudósok a rendellenesség feltárásához egy Illustris nevű kozmológiai szimulációt alkalmaztak néhány törpegalaxis feltérképezéséhez. A vizsgált galaxisok a DF2 és DF4 sötét anyagtól mentes törpegalaxisok voltak. A szakemberek meg akarták érteni, hogy mi történhetett, ami miatt a sötét anyag elveszett.

A szimuláció képes létrehozni fejlődő csillagokkal, szupernóvákkal és egyre növekvő fekete lyukakkal rendelkező galaxisokat. A szimuláción belül a kutatók olyan törpegalaxisokra bukkantak, amelyek az árapály révén sötét anyaguk több mint 90 százalékát elveszítették. A sötét anyagot tehát a galaktikus árapályerők távolítják el a galaxisból.

A kutatáson dolgozó szakemberek jelenleg a Max Planck Asztrofizikai Intézettel társulnak Németországban, hogy fejlettebb fizikával és 16-szor jobb felbontással is elkészítsék a szimulációkat.

(Forrás: BigThink)

Friss

A virtuális valóság révén megismerhetjük az emberi pszichét is?

A virtuális valóság biztos pont lehet az emberismeretben a jövőben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A fűszerek rengeteg egészségügyi hatással bírnak

A gyömbér, kurkuma és fahéj csak néhány azon fűszerek közül, melyek jelentősen javíthatják egészségünket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 dolog, amit soha nem szabad elfelejtened, ha depresszióval küzdesz

A depresszió elszívhatja az energiánkat, üresnek és fáradtnak érezhetjük magunkat. Ez pedig az élet minden területén megnehezít a mindennapjainkat. Vannak azonban apró lépések, amelyekkel jobban kontrollálhatjuk érzéseinket, ezzel javítva az általános közérzetünket. Ebből gyűjtöttünk össze négyet!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk