Sikeresen megmérték, mennyi anyag van a világegyetemben
A kutatás méréseihez galaxishalmaz-technikát használtak.


Az eredetileg a Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban bemutatott és a Kaliforniai Egyetem tudósai által vezetett kutatás során sikerült pontosan megmérni, hogy mennyi anyag van a világegyetemben: az univerzum 31 százalékát alkotja anyag és energia, a maradék sötét anyag és energia – tudjuk meg az MTI beszámolójából.

„Összefügésrendszerbe helyezve ezt az anyagmennyiséget, ha az univerzumban lévő összes anyag egyenlően terülne szét a világűrben, az megegyezne egy átlagos tömegsűrűséggel, amely csupán mintegy köbméterenkénti hat hidrogénatommal egyenlő. Mivel tudjuk, hogy az anyag 80 százaléka tulajdonképpen sötét anyag, valójában ezen anyag többsége nem hidrogénatomokból áll, hanem inkább egy olyan anyagtípusból, amelyet még nem értenek a kozmológusok"

– idézte az egyetem közleménye Mohamed Abdullah-t a tanulmány egyik társszerzőjét, aki azt is hozzátette, hogy a világegyetemben lévő összes anyag mennyisége meghatározásának jól bevált technikája, ha összehasonlítják a galaxishalmazok egységnyi mennyiségű megfigyelt számát és tömegét a matematikai szimulációk számításaival.

A csoport számára a legnagyobb kihívást a halmazok számának és tömegének mérése jelentette, ezért, ezért kifejlesztették a GalWeight nevű kozmológiai eszközt, felhasználva a halmazban lévő galaxisok pályáját a galaxishalmaz tömegének mérésére. Ezt az eszközt alkalmazták a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) égboltfelmérés megfigyeléseihez, hogy létrehozzák a galaxishalmazok katalógusát, a GalWCat19-et, amely elérhető a nyilvánosság számára is. Végül összevetették az új katalógusban lévő galaxishalmazok számát a számítógépes szimulációkkal, hogy meghatározzák az univerzumban lévő teljes anyagmennyiséget.

A figyelmetekbe ajánljuk