Hamarosan hatalmas cirkálóval szelhetik a japánok a Hold felszínét.


A japánok a repülőautók gyártásában is az élen járnak, de úgy néz ki, van idejük és kapacitásuk az űr meghódítására is.

A Japán Űrügynökség (JAXA) és a Toyota közös fejlesztésüket Lunar Cruisernek (Holdcirkáló) keresztelték, és a tervek szerint a 2020-as évek végére készen áll az első éles bevetésére.

A név egyben tisztelgés a legendás Toyota Land Cruiser felé, hiszen a tervezők szerint ugyanolyan minőséget, terhelhetőséget és megbízhatóságot várhat el a nagyközönség a holdjárótól, mint az ikonikus autótól.

Abban, hogy az emberi társadalom a Holdon is létrejöjjön, a Lunar Cruiser hatalmas szerepet kaphat: a jármű segíthet az asztronautáknak feltérképezni a Hold felszínét különböző nyersanyagforrásokért, illetve könnyebbé teheti a Holdon való közlekedést.

A JAXA, a Toyota és a Mitsubishi 2019 augusztusában alapították Team Japan munkacsoportot a Holdon létrehozható fenntartható emberi jelenlét kutatására. Ahhoz, hogy ezt az ambiciózus küldetést megvalósítsák, mindenképp nemzetközi együttműködésre lesz szükség, például a NASA-val, akik az Artemis programban szintén hasonló fejlesztéseket csinálnak.

Forrás: Space.com

Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 01.27.

Ott Anna életében (ahogy másoknál is) a laptop vette át a vezető szerepet a tárgyak közt 2020-ban, de szorosan ott van mögötte a listán a borospohár is. A művészeti vezető, kulturális menedzser erről is mesélt nekünk a Hamu és Gyémánt magazin téli lapszámában megjelent interjúsorozatban, ahol arra kértünk öt közéleti szereplőt, pakolják ki képzeletbeli táskájukból a tavalyi évüket meghatározó fontos tárgyakat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk