Namíbia, ahol a törzsi tradíciók és a modern luxus megférnek egymással
Photo by Arne Smith on Unsplash
deer on dessert during daytime

Namíbia, ahol a törzsi tradíciók és a modern luxus megférnek egymással

Az ősi és gyarmati tradíciók, a káprázatos törzsi kultúrák, a nyugati színvonalú turizmus és a lehengerlő gazdagságú vadvilág miatt Namíbiának ott a helye a bakancslistákon.


Szöveg: Joó Zsófia

Első pillantásra egyedül a poros, kihaltnak tűnő sivatagi utak hoznak némi változatosságot a végtelen pusztaságba. Árnyék sehol, minden mozdulatlan, csak a délibáb vibrál a távolban. Amint azonban jobban odafigyelünk, a dűnék és kövek között apró növényektől a felséges nagyvadakig, félnomád-nomád törzsek táboraitól a nemzeti parkokat övező szállodasorokig számtalan kincs és érdekesség tárul a szemünk elé. Namíbia ma már nincs elérhetetlen messzeségben − az út repülővel 12–15 óra −, és olyan lehetőséget kínál, mint kevés más ország: a háborítatlan csendet. Teret a lassításra, a gondolatokba mélyedésre, a feltöltődésre.

Az ország történelmében évezredeken át − a fehér gyarmatosítók megjelenéséig − az őslakos törzsek egymás közötti háborúi és békekötései követték egymást. Az 1884-ben érkező hódítók klasszikus koloniális adminisztrációt alakítottak ki a Német Délnyugat-Afrika névre keresztelt, aranyban és gyémántban gazdag területen. Az őslakosokat kíméletlenül irtották: a pusztítás olyan méreteket öltött, hogy Németország 2021-ben kénytelen volt elismerni a genocídiumot, és 1,1 milliárd euró kártérítés megfizetésére tett ígéretet. 1915-ben a britek délről lerohanták a gyarmatot, majd hozzácsatolták a Dél-afrikai Unióhoz. Függetlenségét Namíbia végül 1990-ben nyerte el, de déli szomszédjával a mai napig igen szoros gazdasági, politikai, kereskedelmi, kulturális kapcsolatot ápol. A namíb dollárral és dél-afrikai randdal mindenhol fizethetünk, mindkét fizetőeszköz árfolyama azonos.

Természeti kincsek Mekkája 

Az igazi Namíbia ott kezdődik, ahol az utolsó utca véget ér. Az 55 millió éves namíb sivatag olyan látnivaló, amellyel semmi nem kelhet versenyre. A hazánknál csaknem tízszer nagyobb országot négykerék-meghajtású, strapabíró terepjárókon utazhatjuk be. Ahogy faljuk a kilométerek százait, narancssárga dűnehátságok, sziklás hegységek, bozóttal tűzdelt szavannák, mély kanyonok, vízlelőhelyek mentén kialakuló, átmeneti édenkertek váltogatják egymást. A holdbéli tájaknak, kihalt felföldeknek, az óceán menti homokos strandoknak se szeri, se száma − bármilyen formációra vagyunk kíváncsiak, Namíbia nem okoz csalódást.

Érdemes kutakodnunk az eldugott nevezetességek után. Némi utánajárással olyan különlegességeket találunk, mint például a Henties-öböltől északra található, sós vízű bányató, a Soutgat, amely joggal pályázik a Holt-tenger kistestvére címre. Közép-Namíbia déli részén, Maltahöhe egyik völgyében, bő 700 hektáron pedig a milliószámra nyíló, káprázatos homoki liliomok virágzását láthatjuk.

Nagyvadak nyomában 

Namíbia fő turisztikai vonzerejét azonban nem csak a pazar táj jelenti: a vadvilág legalább annyira magával ragadó. Az ország egy tucat nemzeti parkot számlál, melyek többsége ikonikus állatfajok sorának megfigyelését teszi lehetővé. Ha csak egy szafarira van lehetőségünk, válasszuk Afrika legrégebbi parkját, a hatalmas Etoshát. Zsiráfok, zebrák, antilopok, elefántok, oroszlánok, leopárdok, szurikáták, rózsás flamingók, pelikánok szerepelnek a nevezetességek között, gyakorlatilag esélytelen, hogy ne legyen részünk felejthetetlen találkozásokban!

Izgalmas programnak ígérkezik az is, ha a magántulajdonban lévő rezervátumokat keressük fel. A damaraföldi kősivatagban található, 450 000 hektáros Palmwag például az utolsó vadon élő orrszarvúak otthona. A kihalás szélére sodort állatokat gyalogos vagy dzsippes túrákon egyaránt lencsevégre kaphatjuk. Az Okonjima nevezetessége a gepárd: az Africat Foundation tulajdonában álló rezervátumban sérült vagy fogságból szabadított nagymacskákat ápolnak, majd vezetnek vissza a vadonba.

Bármerre vennénk is az irányt, az útvonaltervezéssel, a belépőjegyek megváltásával könnyű dolgunk lesz. A turizmusban dolgozók szinte kivétel nélkül beszélnek angolul, az utazási irodák és bookerek az átlagos szállástól a legexkluzívabb szabadidős programokig mindent megszerveznek nekünk. Ezzel együtt érdemes előre tájékozódni a várható árakról − amit a szintén angol nyelvű honlapokon gond nélkül megtehetünk.

Hamu \u00e9s Gy\u00e9m\u00e1nt 2022 t\u00e9li lapsz\u00e1mMár kapható téli lapszámunk! Hamu és Gyémánt

Hol érdemes megszállni? Milyen látványosságokat nem szabad kihagyni? Mit érdemes tudni Namíbiáról utazás előtt? A Hamu és Gyémánt téli lapszámában olvasható a teljes cikk, amely elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.


A figyelmetekbe ajánljuk