egy nő törökülésben ül a medence szélén, mögötte trópusi erdő
Fotó: Shutterstock

Wellness és fenntarthatóság − íme 2023 legnépszerűbb utazási trendjei

Úgy tűnik, többek között az önfejlesztés és a fenntarthatóság kerül 2023-ban az utazásaink fókuszába.


Míg 2022 a szórakozás céljából történő utazás éve volt, 2023 az önfejlesztő utazások éve lehet a különböző wellness elvonulásoknak köszönhetően. Nézzünk, milyen trendeket üdvözölhetünk még idén!

Ez is érdekelhet: Itthon szokatlan, mik lesznek 2023 legfelkapottabb úti céljai

​1. Transzformatív elvonulásokat keresünk

A CN Traveler előrejelzése szerint 2023-ban olyan transzformatív elvonulásokat keresünk majd, amelyek segítenek jobb önmagunkká válni. A holisztikus elvonulások fókusza lehet a bánat leküzdése, a valódi cél megtalálása és a testünk átmozgatása is.

​2. A fenntartható utazás egyre népszerűbbé teszi a vonatozást

A Virtuoso, egy globális utazási vállalat nemrég végzett felmérése szerint ügyfeleik 74%-a hajlandó több pénzt kiadni azért, hogy fenntartható módon utazzon, és 70%-uk úgy gondolja, hogy a környezettudatos utazás jobb élményt nyújt számukra. A fenntarthatóbb utazás módja közé tartozik a rejtett gyöngyszemek felkutatása, a könnyű csomagolás, a helyi tulajdonú szálláshelyek, valamint a vonatos utazás, ami mellett a vonatozás esztétikája is nyomós érv.

Ha tovább olvasnál: Ezeket a látványosságokat hiába keresed 2023-ban − bezártak

3. Egyedül vágunk neki a világnak

egy l\u00e1ny \u00fcl egyed\u00fcl a vonaton kalapban \u00e9s h\u00e1tizs\u00e1kkal

Fotó: Shutterstock

A szólóutazás olyan előnyökkel jár, mint hogy nem kell más időbeosztásához igazodnod, új emberekkel találkozhatsz, és a komfortzónádon kívülre kerülhetsz. A WTM Global Hub 2022. augusztusi jelentése szerint a szólóutazásra vonatkozó Google-keresések 2020 óta megnégyszereződtek, a jövő évben pedig várhatóan tovább nő az egyedül kalandozás iránti érdeklődés. Az egyedül utazók számára a legtrendibb úti célok Spanyolország, Olaszország, Görögország, Új-Zéland és Ausztrália.

​4. Nem sajnáljuk a pénzt az utazási tanácsadóktól

A Virtuoso friss felmérése szerint az utazók 76%-a hajlandó több pénzt költeni utazási tanácsadókra, hogy megkönnyítsék utazásaikat 2023-ban, beleértve a Z generációsokat is. Az utazási tanácsadóval való együttműködéssel időt és energiát takaríthatunk meg, mivel megcsinálják helyettünk a foglalásokat, ellenőrzik a különböző országok beutazási követelményeit, és felveszik a kapcsolatot a szállodákkal, hajótársaságokkal is.

​5. A szezonon kívüli utazást preferáljuk

A szezonon kívüli utazással elkerüljük a nagy tömeget a turisztikai célpontok csúcsidőszakában, például az ünnepek és a nyári időszak alatt. A tavalyi nyüzsgő utazási év után, amikor turisták árasztották el az európai városok utcáit, most az utazók többsége inkább a szezonon kívül tervez utazni. Azonban az érdeklődés növekedése miatt nem biztos, hogy olyan csendesek vagy üresek lesznek ezek az időszakok, mint a korábbi években.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk