Train Street Hanoiban, Vietnamban
Fotó: unsplash

​Ezeket a turistalátványosságokat már hiába keressük 2023-ban

Már most úgy tűnik, hogy 2023 az álomnyaralások éve lesz, amelyekre a világjárvány idején bezárt emberek már régóta gyűjtögettek.


Azonban sajnos nem minden látványosság élte túl sértetlenül a lezárásokat. Néhányan kihasználták a szünetet, hogy átalakítsák vagy korszerűsítsék az infrastruktúrát, míg mások örökre elbúcsúztak. Mielőtt megterveznéd a következő utazást, megmutatjuk azokat a helyeket, amelyeket 2023-ra sajnos ki kell húznod a listáról. De pánikra semmi ok, ajánlunk helyettük egy-egy alternatív megoldást!

Ez is érdekelhet: Az egyik legnépszerűbb európai úti cél nem kér a „kellemetlen" turistákból

1. Vonat utca, Hanoi, Vietnam

Train Street, Hanoi, Vietnam

Fotó: unsplash

A Train Street, az Instagramon is felkapott út Vietnam fővárosában sokáig viták forrása volt. Az óváros utcája a vonatokról vált híressé, amelyek a házaktól és üzletektől alig pár centire zakatolnak el. A túlzott turizmus azonban nem csak bosszúsággá, hanem jogos biztonsági problémává is vált, mivel a vonatoknak néha az utolsó pillanatban át kellett alakítaniuk útvonalukat, hogy elkerüljék az embereket. A hanoi kormány elrendelte, hogy a Vonat utcában a megnyitott turistaüzletek közül néhányat 2019-ben zárjanak be, végül 2022 őszén az összes Train Street-i üzlet működési engedélyét visszavonták.

B terv: Irány a Nhà Thờ Lớn Hà Nội (Szent József katedrális), és indulj onnan felfedezőútra!

​2. Földalatti Múzeum, Los Angeles

A Noah és Karon Davis művészpáros agyszüleménye, az Underground Museum a színes bőrű művészek munkáinak népszerűsítéséről szerzett hírnevet. A kevésbé ismert Bernal Heights negyedben néhány kis üzlethelyiséget elfoglaló múzeum könyvesbolt, szervezőhely és közösségi központ is volt, és Noah Davis 2015-ben bekövetkezett halála után is fennmaradt. A világjárvány azonban keményen megviselte az intézményt. Annak ellenére, hogy olyan nagynevű hírességek támogatták, mint Beyoncé, Tracee Ellis Ross és John Legend, a múzeum 2022-ben bezárta kapuit.

B terv: Az Exposition Parkban található ingyenes California African American Museum szintén fekete művészek munkáit emeli ki.

Ha tovább olvasnál: Eltűnhet 2028-ra London Eye

​3. Jurong Bird Park, Szingapúr

flaming\u00f3k a Jurong Bird Parkban, Szingap\u00farban

Fotó: unsplash

Ázsia legnagyobb madárparkja több mint 50 évnyi szingapúri működés után 2022 augusztusában bejelentette bezárását. A park nem tűnik el, csak átalakul − egy új ökoturisztikai központot hoznak létre a városállam északi részén. Az új élményt Mandai Rejuvenation Projectnek hívják, és a madárpark − amelyet Bird Paradise-nak neveztek el − 2023-ban nyitja meg kapuit. A projekt más részei 2024 és 2025 folyamán nyílnak meg.

B terv: A Szingapúri Botanikus Kert az ország egyetlen UNESCO világörökségi helyszíne.

​4. A Dublini Író Múzeum, Írország

Wilde, Beckett, Yeats. Az angol nyelvű irodalom legjelentősebb szerzői közül néhány Írországból származnak, és a fővárosban található Dublin Writers Museum ezt az irodalmi örökséget ünnepli. A múzeum is bezárt 2020 márciusában, először csak ideiglenesen, majd kiderült, hogy a történetnek vége, azzal az indoklással, hogy „a múzeum a hozzáférhetőség, a bemutatás és az értelmezés tekintetében már nem felel meg a kortárs múzeumlátogató elvárásainak".

B-terv: Az Ír Irodalmi Múzeum 2019-ben nyílt meg, nagy felhajtással.

​5. Jumbo Kingdom úszó étterem, Hongkong

Jumbo Kingdom \u00fasz\u00f3 \u00e9tterem, Hongkong

Fotó: unsplash

Az úszó étterem nem nyitotta meg újra kapuit, miután több mint két évig zárva volt a világjárvány miatt. Az egykor a világ legnagyobb úszó étterméhez, a hongkongi Jumbo Kingdomhoz nem voltak kegyesek az évek, az évek során egyre kevésbé lett népszerű a helyiek és a turisták körében. A díszes, háromemeletes hajó fenntartásának költségei túl magasak voltak. A hajó éppen egy délkelet-ázsiai hajógyárba tartott, amikor elsüllyedt a dél-kínai-tengeri Paracel-szigetek közelében.

B-terv: A zöld-fehér Star Ferry még mindig szállítja a helyieket és az ingázókat Hongkong-sziget és Kowloon között.

Forrás: CNN Travel


A figyelmetekbe ajánljuk