Egy vulkán.

Illusztráció.

Vulkánokkal borított holdat fotózott a NASA űrszondája

A NASA lenyűgöző infravörös képet tett közzé a Jupiter Io nevű holdjáról.


Az űrügynökség Juno űrszondája által tavaly nyáron készített és csak most nyilvánosságra hozott képen hihetetlen részletességgel látható az égitest vulkanikusan aktív felszíne.

A tudósok gyanúja szerint az Io-t több száz vulkán borítja, amelyek némelyike több tucat kilométerre a felszíntől lávaszökőkutakkal lövell. A NASA szerint ez a Naprendszer legaktívabb vulkanikus holdja.

A megfigyelések új ismeretekhez vezethetnek a Jupiter negyedik legnagyobb holdjáról.

Ez is érdekelhet: Több mint 20 éve nem fotózták le ilyen közelről a Jupiter jeges holdját

Láthatunk vulkanikus forró pontokat. Az elsődleges küldetés során – több mint 30 keringés alkalmával – nyomon tudtuk követni, hogy ez hogyan változik és fejlődik

– mondta Scott Bolton, a NASA Juno űrszondájának vezető kutatója.

A Juno az elmúlt hat évben a Jupiter pályáján tartózkodott, és több elrepülést hajtott végre a bolygó számos holdja körül is.

A Juno a Jupiter Ganymedes és Europa nevű holdjait borító hihetetlenül vastag jégkéregeket is vizsgálta. Műszerei nagyjából 24 kilométeres mélységig a felszín alatt szondázták a jégpáncélok hőmérsékletét és tisztaságát.

Ami az Io-t illeti, a Juno szerencsére nemsokára még közelebbről is megnézheti a holdat, mivel kilenc további repülést akarnak vele végrehajtani.

Ez azt jelenti, hogy a tudósok az első „nagy felbontású megfigyelési kampányt" tudják majd végrehajtani, hogy lássák, az Io számos vulkánja és azok kitörései hogyan lépnek kölcsönhatásba a hold magnetoszférájával.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk