alvó nő csíkos ágyneműn, fehér trikóban
Fotó: Shutterstock

Ez az 5 egészséges alvási szokás lehet a hosszú élet titka

Ha javítanál az általános egészségi állapotodon − és a hosszabb életet sem veted meg −, akkor a jó alvást mindenképp vedd fel a kialakítandó szokásaid listájára.


Egy új tanulmány eredményei szerint azoknál az embereknél, akik − öt különböző tényező alapján értékelt− jó minőségű alvással rendelkeztek, alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a más okokból bekövetkező halálozás kockázata, mint a rossz alvási szokásokkal rendelkezőknél.

Ez is érdekelhet: Több alvásra van szükségünk télen, állítja egy kutatás

Ha az emberek rendelkeznek ezekkel az ideális alvási szokásokkal, akkor nagyobb valószínűséggel élnek tovább. Ha javítani tudjuk az alvást − ehhez az alvászavarok azonosítása különösen fontos −, akkor talán képesek leszünk megelőzni a korai halálozás egy részét

− mondta a tanulmány szerzője, Dr. Frank Qian, a Harvard Medical School klinikai ösztöndíjasa és a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center belgyógyász rezidens orvosa.

Az American College of Cardiology éves ülésén bemutatott tanulmányban a kutatók öt egészséges alvási szokást azonosítottak:

fiatal n\u0151 mosolyogva alszik \u00e1t\u00f6lelve a feh\u00e9r p\u00e1rn\u00e1j\u00e1t

Fotó: Shutterstock

  • hét-nyolc óra alvás minden éjszaka
  • könnyű elalvás
  • az éjszaka folyamán történő alvás
  • kipihent ébredés
  • alvás elleni gyógyszer használatának mellőzése

Ha tovább olvasnál: 6 könnyű gyakorlat lefekvés előtt, ami segít jobban aludni

Ezen tényezők alapján értékelték az alvásminőséget több mint 172 ezer embernél, akik 2013 és 2018 között részt vettek a National Health Interview Survey felmérésben. A kutatás során figyelembe vettek más olyan tényezőket is, amelyek befolyásolhatták az adott személy halálozási kockázatát, például a társadalmi-gazdasági helyzetet, a dohányzást, az alkoholfogyasztást és egyéb egészségügyi állapotokat.

Azok, akiknek mind az öt kedvező alvási tényezője megvolt, 30%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, 21%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, 19%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg rákban, és 40%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg más okból, mint szívbetegség vagy rák azoknál, akiknél csak az egyik volt meg.

​Az alvás nem csak a szív egészségére van hatással

Mivel a tanulmány megfigyelésen alapuló, a kutatók nem tudták bizonyítani a közvetlen ok-okozati összefüggést, csak azt, hogy az alvás minősége és a halálozási kockázat között összefüggés van. Más kutatások azt is megállapította, hogy a rossz alvásminőség növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri rendellenességek kockázatát.

Az alábbi alvási szokásokkal javíthatjuk álmunk minőségét:

  • Minden este ugyanabban az időben fekszünk le és minden reggel ugyanabban az időben kelünk, még hétvégén is.
  • A hálószobánk hűvös, sötét és csendes.
  • Az elektronikus eszközök − beleértve a tévét, a számítógépet és az okostelefont −, nincsenek a hálószobában.
  • Kerüljük a nagy étkezéseket, a koffeint és az alkoholt röviddel lefekvés előtt.
  • Rendszeresen mozgunk, ami segíthet abban, hogy könnyebben elaludjunk éjszaka.

Forrás: Healthline


A figyelmetekbe ajánljuk