alvó fiatal nő a kutyájával fekszik az ágyban
Fotó: Shutterstock

Több alvásra van szükségünk télen, állítja egy kutatás

Azok, akik télen nehezen mozdulnak ki az ágyból, rendre megkapják a „lusta" jelzőt, pedig lehet, hogy nem kellene.


Egy új kutatás szerint ugyan az emberek nem alszanak téli álmot, mégis több alvásra lehet szükségünk a hidegebb hónapokban. Az alvásvizsgálatokon részt vevő emberek elemzése azt mutatta, hogy az emberek télen több REM (gyors szemmozgás) alvást végeznek.

Ez is érdekelhet: A szorongás rendkívül megnehezíti az alvást

A tanulmányhoz a tudósok egy csoportja 188 résztvevőt vetett alá poliszomnográfiának nevezett alvásvizsgálatnak. Arra kérték őket, hogy egy speciális laboratóriumban ébresztőóra nélkül, természetes módon aludjanak, és az alvásuk minőségét és típusát, valamint az alvás hosszát is nyomon követték.

Bár úgy tűnt, hogy a teljes alvási idő körülbelül egy órával hosszabb télen, mint nyáron, ezt az eredményt statisztikailag nem tekintették szignifikánsnak. A REM-alvás azonban − amelyről ismert, hogy közvetlenül kapcsolódik a cirkadián órához, amelyet a változó fényviszonyok befolyásolnak − télen 30 perccel volt hosszabb a kutatásban résztvevőknél, mint nyáron. A kutatás azt sugallja, hogy még a megzavart alvást megélő városi lakosság körében is hosszabb REM-alvást tapasztalnak az emberek télen, mint nyáron.

Ha tovább olvasnál: A tudatos álmodás 5 legsikeresebb technikája

alv\u00f3 n\u0151 a feh\u00e9r \u00e1gynem\u0171k k\u00f6z\u00f6tt

Fotó: Shutterstock

Dr. Dieter Kunz, a tanulmány társszerzője, a németországi St Hedwig kórház alvás- és kronometikai klinikájának munkatársa elmondta:

A szezonalitás minden élőlénynél jelen van ezen a bolygón. Bár télen még mindig változatlanul teljesítünk, az emberi fiziológia leszabályozódik, és ezért februárban vagy márciusban ránk tör a „futáshiány" érzése. Általánosságban elmondható, hogy a társadalmaknak az alvási szokásokat − beleértve az alvás hosszát és időzítését − az évszakhoz kellene igazítaniuk, a munkarendeket pedig a szezonális alvásigényekhez.

A REM-alvás során az agyi aktivitás fokozódik, ekkor álmodunk. A normális alvás először a nem-REM alvás három szakaszával kezdődik, amelyet a REM alvás rövid időszaka követ. Bár a kutatók elismerik, hogy az eredményeket olyan embereken kellene validálni, akiknek nincsenek alvási nehézségeik, a szezonális változások még nagyobbak lehetnek az egészséges populációban.

Azonban a tanulmány eredményei így is bizonyítékot adnak arra, hogy az alvási szokásokat érdemes az évszakhoz igazítani − akár úgy, hogy a sötétebb és hidegebb hónapokban korábban fekszünk le aludni.

Forrás: Guardian


A figyelmetekbe ajánljuk