Egy nő nem tud aludni.

Nem tudsz aludni? A szakértő szerint a szorongás este sokkal rosszabb lehet

A szorongás az élet természetes része, de ha ez a probléma tartós és ismétlődő lesz, akkor generalizált szorongásos zavarról beszélhetünk, ami hatással van az ember mindennapi életére. Ez pedig az éjszakai alvást is negatívan érintheti.


A szorongás az alvásunkat is negatívan érintheti. Jó példa erre, hogy a Sleep Medicine Reviews című folyóiratban 2022-ben megjelent kutatás szerint a szorongásos zavarban szenvedők mintegy 50%-a alvásproblémákkal is küzd.

A Live Science nevű tudományos lap ennek okán egy szakértőt is meginterjúvolt a témában.

Mint kiderült, a rossz alvás egyik fő oka az, hogy az emberek a felgyülemlett stressz miatti energiájukat egyszerűen képtelenek napközben levezetni.

Egy New York-i klinikai pszichológus, Charissa Chamorro szerint az emberek a nagy pörgés után estére lelassulnak és kevesebb figyelemeltereléssel rendelkeznek, ami a szorongás érzésének növekedéséhez vezet.

Emellett más szakértők egy tanulmányban kifejtették, hogy lehetséges, hogy az emberek általában – nem csak azok, akik szorongásos rendellenességben szenvednek – hajlamosabbak az éjszakai szorongásra és félelemre.

Ez is érdekelhet: Mi az oka az alvás közbeni beszédnek?

Az International Journal of Psychophysiology című szakfolyóiratban megjelent 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a szorongásos zavarral nem rendelkező emberek, akiknek ugyanazokat a félelem ingereket mutatták nappal és éjszaka, éjszaka fokozott félelemreakciót mutattak. Ezt fizikai és pszichológiai módszerekkel is mérték.

Az előbbi információ arra utal, hogy az emberek másképp dolgozzák fel a mindennapok történéseit, és hajlamosabbak a szorongásra éjszaka, bár a szerzők szerint nem világos, hogy miért.

A krónikus stressztől vagy szorongástól szenvedők esetében azonban más tényezők is közrejátszhatnak abban, hogy az aggodalom miért üti fel olyan gyakran a fejét éjszaka.

Általában, amikor stresszt élünk át vagy fenyegetést érzékelünk, a szervezet adrenalint és kortizolt termel, amelyek lehetővé teszik, hogy az érzékelt fenyegetésre összpontosítsunk. Amint a fenyegetés elmúlt, a kortizol- és adrenalinszintnek vissza kell térnie a normális szintre. Amikor azonban az emberek krónikus stresszt vagy szorongást élnek át, a kortizolszint emelkedett maradhat

– mondta Chamorro.

A kortizol, a melatonin és más, az alváshoz kötődő hormonok általában egy 24 órás ciklusban, az úgynevezett cirkadián ritmusban szabályozódnak.

Normális esetben a kortizolszint reggel tetőzik, majd a nap folyamán lassan csökken, és éjfélkor éri el a mélypontot – olvasható a Sleep Science című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmányok áttekintésében.

A szorongó embereknél azonban a napközbeni és esti emelkedett adrenalinszint magasan tarthatja a kortizolszintet, és befolyásolhatja a többi alváshormon felszabadulását. Ez pedig értelemszerűen megzavarhatja az alvást.

Chamorro szerint arra is van bizonyíték, hogy az alvás miatti aggodalom súlyosbíthatja a problémát:

Több éjszakai nagyfokú szorongás és megzavart alvás negatív várakozásokhoz vezethet, ami tovább ronthatja az alvást – ez egy ördögi körré válhat.

De bár néhány faktor, amely rontja az éjszakai szorongást, kívül esik a közvetlen befolyásodon, Chamorro szerint igenis vannak olyan kiváltó tényezők, amelyeket elkerülhetsz:

A koffein és más stimulánsok, az elektronikus eszközök, a stressz és az alváshiány mind kiváltó okok. Tehát az emberek nappali döntései, például a lefekvéshez túlságosan közeli koffeinfogyasztás, olyan kihatásokkal járhatnak, amelyek tovább rontják az éjszakai szorongást.

Forrás: Live Science

A figyelmetekbe ajánljuk