Egy alvó nő

Mi az oka az alvás közbeni beszédnek?

Az alvás közbeni beszéd sokszor viccesnek tűnő szituációkat eredményezhet. Sokakkal előfordul, hogy öntudatlanul csevegnek a láthatatlan barátaikkal az éjjeli órákban. De mégis miért beszélünk álmunkban? És mit tehetünk annak érdekében, hogy megszüntessük ezt a rossz szokást? Az alábbi cikkben az alvás közbeni beszéd legfontosabb tudnivalóit mutatjuk be.


Mi is az az alvás közbeni beszéd?

Az alvás közbeni beszéd a paraszomnia egy fajtája – egy olyan rendellenes viselkedés, amely alvás közben zajlik. Ez egy nagyon gyakori jelenség, és általában nem tekintik orvosi problémának.

Az éjszakai fecsegés lehet ártalmatlan, de lehet durva, akár 18 +-os besorolású is. Néha a hallgatók sértőnek vagy vulgárisnak találják a tartalmat. Az alva beszélők általában legfeljebb 30 másodpercig kommunikálnak, de vannak, akik egy éjszaka többször is monologizálnak.

Az alvás közbeni beszéd tartalmazhat egyszerű hangokat vagy hosszú, bonyolult, értelmes mondatokat is. Általában úgy tűnik, mintha a szóban forgó személyek önmagukban beszélnének. Néha azonban jól kivehető, hogy másokkal kommunikálnak.

Ki beszél álmában?

Sokan beszélnek álmukban. A 3 és 10 év közötti gyerekek fele beszélget alvás közben, és a felnőttek kis része – körülbelül 5%-a – lefekvés után is folytatja a csevegést. A megszólalásokra alkalmanként vagy minden éjszaka sor kerülhet. Egy 2004-es felmérés szerint 10-ből több mint 1 kisgyermek hetente többször is beszélget alvás közben.

A lányok ugyanannyit beszélgetnek álmukban, mint a fiúk. A szakértők szerint pedig az alvás közbeni beszélgetés családi vonás lehet.

Ez is érdekelhet: Az agyunk több mint százszor ébreszt fel minket álmunkban, de megijedni nem kell

Mi okozza az alvás közbeni beszédet?

Shane/Unsplash

Azt gondolhatnánk, hogy az alvás közbeni beszéd az álmodás során történik. De a tudósok még mindig nem biztosak abban, hogy a fecsegés összefügg az éjszakai álmodozással. A beszéd az alvás bármely szakaszában előfordulhat.

Az ilyen szituációkban a csevegés általában magától jelentkezik, és a legtöbbször teljesen ártalmatlan. Egyes esetekben azonban súlyosabb alvászavar, vagy a rossz egészségügyi állapot jele lehet.

A REM alvási viselkedészavar (RBD) és az éjszakai rémület az alvászavarok két típusa, amelyek miatt egyes emberek álmukban kiabálnak. Az éjszakai rémület általában ijesztő sikolyokkal, prüszköléssel és rugdosással jár. Nehéz felébreszteni valakit, aki ilyen problémával küzd. A rémülettel küzdő gyerekek általában alvás közben beszélnek és alvajárnak.

Az RBD-ben szenvedő emberek kiabálnak, ordítanak, morgolódnak és eljátsszák az álmaikat – mindezeket gyakran erőszakos módon teszik.

Egyéb dolgok, amelyek alvás közbeni beszédet okozhatnak:

  • bizonyos gyógyszerek;
  • érzelmi stressz;
  • láz;
  • mentális betegség;
  • kábítószer-használat.

Hogyan kezelik az alvás közbeni beszédet?

Amennyiben ilyen problémával küzdesz, érdemes felkeresni egy alvásszakértőt, főleg akkor, ha az alvás közbeni beszéd felnőttként hirtelen jelentkezik, vagy ha intenzív félelemmel, sikoltozással vagy erőszakos cselekedetekkel jár. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha az öntudatlan fecsegés zavarja a te vagy a veled egy szobában lévő pihenését.

Ha úgy gondolod, hogy gyermekednek alvásproblémái vannak, mindenképp kérj időpontot a gyerekorvostól.

Az alvásszakértő meg fogja kérdezni, hogy mióta beszélgetsz álmodban. Ezt a kérdést a párodnak, szobatársadnak – akár a szüleidnek – is fel kell tenned. Ne feledd, lehet, hogy már gyermekkorodban is beszéltél alvás közben.

Az alvás közbeni beszéd diagnosztizálásához nincs szükség vizsgálatokra. Az orvosod azonban elrendelhet specifikus vizsgálatokat, például alvásvizsgálatot vagy alvásfelvételt (poliszomnogram), ha más, komolyabb problémára utaló jeleket észlel.

Az ilyesfajta beszéd ritkán igényel kezelést. A súlyos alvás közbeni beszéd azonban lehet egy másik, súlyosabb alvászavar vagy betegség következménye, amely kezelhető.

Hogyan csökkentheted az alvás közbeni beszéd mennyiségét?

Jelenleg nincs olyan ismert mód, ami csökkenti az alvás közbeni beszéd mennyiségét. A stressz elkerülése és a bőséges alvás azonban csökkentheti az éjszakai csevegés valószínűségét.

Az alvásnapló vezetése azonban megkönnyítheti a rossz szokások azonosítását, és segíthet az orvosodnak kideríteni, hogy a szóban forgó panaszt valamilyen háttérben meghúzódó probléma okozza-e. Vezess alvásnaplót két héten keresztül. Jegyezd fel a lefekvés időpontját, az elalvás körülbelüli idejét, és azt, hogy mikor ébredtél fel. A következőket is érdemes feljegyezned:

  • az általad szedett gyógyszereket és a napszakokat, amikor beveszed azokat;
  • mit és mikor iszol naponta, különösen a koffeintartalmú italokat, mint a kóla, a tea és a kávé, valamint az alkohol;
  • mikor sportolsz.

Forrás: WebMD

A figyelmetekbe ajánljuk